Filmul "Still Alice", cu Julianne Moore in rolul principal, va fi prezentat in premiera in Romania in deschiderea celei de-a 24-a editii a Festivalului International de Film DaKINO, joi, 26 martie, ora 20.00, la Cinema PRO, informeaza comunicatul remis Hotnews.ro.

Julianne Moore a castigat pentru acest rol Premiul Oscar, Premiul BAFTA si Globul de Aur pentru Cea mai buna actrita. Filmul urmareste povestea lui Alice Howland- profesoara renumita de lingvistica si mama a trei copii acum adulti, Alice incepe sa uite cuvinte, iar, dupa ce este diagnosticata cu Alzheimer, relatia ei cu cei din familie trece prin momente dificile. Incercarile ei de a ramane cat de cat persoana care era inainte sunt infricosatoare, devastatoare, dar si extrem de emotionante.

Regia este semnata de Richard Glatzer si Wash Westmoreland. Richard Glatzer a murit pe 10 martie 2015, la varsta de 63 de ani, fiind diagnosticat cu scleroza laterala amiotrofica. “In decembrie 2011, eu si Richard am primit un telefon, prin care ni se propunea adaptarea unui roman: povestea in sine, aceea a unei femei sclipitoare care este diagnosticata cu Alzheimer, sugera un film despre boala, tristete si pierdere. Subiectul era, pentru noi, unul mult prea intim- in cursul aceluiasi an, Richard era examinat de un neurolog din Los Angeles pentru a depista de ce acesta articula neclar- doctorul suspectand in cazul sau scleroza laterala amiotrofica. (...) Extrem de curajos, Richard a fost prezent pe set in fiecare zi, regizand, in ciuda tuturor dificultatilor fizice, conferind astfel intregii productii o semnificatie mult mai profunda”- explica Wash Westmoreland.

Scenaristi si regizori, Richard Glatzer si Wash Westmoreland au devenit cunoscuti pentru “Quinceañera”, film recompensat cu Premiul Publicului si Marele Premiu al Juriului la Sundance in 2006. Filmografia lor include, de asemenea, titlurile “The Last of Robin Hood”, cu Kevin Kline, Susan Sarandon si Dakota Fanning, prezentat in premiera la Festivalul International de Film de la Toronto in 2013 si “The Fluffer” (2001).

Filmul este proiectat in cadrul DaKINO 24 prin amabilitatea InterCom Film.

Dintre filmele de Oscar din acest an, DaKINO 24 va prezenta si:

- “Wild”, regia Jean-Marc Vallée, film ce a primit doua nominalizari la Premiile Oscar, pentru Cea mai buna actrita in rol principal- Reese Witherspoon si respectiv pentru Cea mai buna actrita in rol secundar- Laura Dern. Filmul va fi proiectat in premiera in Romania prin amabilitatea Odeon Cineplex.

- “Boyhood”, regia Richard Linklater, pentru care Patricia Arquette a castigat Premiul Oscar, Premiul BAFTA si Globul de Aur pentru Cea mai buna actrita in rol secundar. Boyhood va fi proiectat prin amabilitatea Ro Image ca Alegerea Irinei Nistor/ Irina's Choice de la Premiile Oscar 2015. Intrarea la proiectie va fi libera.

Festivalul International de Film DaKINO va prezenta, de asemenea, urmatoarele scurtmetraje romanesti in cadrul Competitiei Oficiale:

“Apasatoarele indatoriri ale cetateanului Craciun”, regia Claudiu Bolchis, 2014

“In Familie”, regia Andrei Cotarcea, 2015

“The Story of Little Hans”, regia Daniel Djamo, 2014

“Candy Crush”, regia Andrei Georgescu, 2013

“De ce au disparut dinozaurii”, regia Mihai Ghita, 2014

“Amnezia”, regia Jamil Hendi, 2014

“Pui de somn”, regia Paul Muresan, 2014

“Fantezie in DO minor”, regia Rares Neagu & Stefan Marin, 2013

“Have Sweet Dreams”, regia Ciprian Suhar, 2014

Competitia de Scurtmetraj DaKINO 24 include 27 de scurtmetraje din 13 tari, selectia apartinand criticului de film Irina-Margareta Nistor.

Filmele vor fi vizionate pe parcursul a trei zile, la Hollywood Multiplex Bucuresti Mall, de juriul format din producatorul de film Velvet Moraru- presedinte, Ludmila Cvikova, fost selector la Rotterdam IFF şi la Doha IFF si selector al Festivalului International de Film Independent ANONIMUL, regizorul bulgar Yavor Vesselinov, actorul Anghel Damian si criticul de film Florin Barbu.

Festivalul International de Film DaKINO se va desfasura in perioada 26- 29 martie la Bucuresti. Gala de Deschidere si Gala de Inchidere DaKINO 24 vor fi gazduite de Cinema PRO pe 26 si respectiv 29 martie, iar proiectiile din cadrul Festivalului de catre Hollywood Multiplex Bucuresti Mall intre 26 si 29 martie.