Vocea lui Alejandro Gonzalez Inarritu a fost ani la rand familiara ascultatorilor mexicani ai unui post de radio rock, dar talentul sau a trecut granitele cu filme-soc, cum ar fi "Birdman", care a castigat patru premii Oscar, inclusiv cel pentru Cel mai bun film si Cel mai bun regizor.

Alejandro Gonzales InarrituFoto: Agerpres

"El Negro" Inarritu, in varsta de 51 de ani, a fost primul mexican nominalizat la principalele categorii ale Oscarului cu "Babel" (2006), dar prietenul si partenerul sau Alfonso Cuaron i-a luat-o inainte anul trecut cand a castigat premiul Academiei pentru cel mai bun regizor pentru pelicula "Gravity", scrie AFP.

Acum 20 de ani, putini oameni ar fi pariat pe faptul ca Gonzalez Inarritu va ocupa, in cele din urma, un loc important printre celebritatile de la Hollywood. Iubitor de muzica pasionat, acest mexican a devenit celebru in anii '80 ca prezentator-vedeta a postului de radio muzical WFM unde a inceput sa lucreze inca de foarte tanar, chiar inainte de terminarea studiilor sale in comunicare la Universitatea Iberoamericana din Mexico City.

Ar fi fost greu de prezis atunci ca acest DJ cu voce profunda, nascut intr-o familie din clasa de mijloc, ar lasa interviurile cu rockeri si organizarea de concerte ca sa-si incerce norocul pe marele ecran. Dar spiritul de aventura care il caracteriza inca de foarte tanar - la 19 ani, s-a inrolat pe o nava de marfa care mergea prin Europa si Africa- l-a condus in explorarea de noi orizonturi profesionale, fara a-si pierde gustul fara margini pentru muzica.

Inarritu, "un obsedat de perfectiune"

"Eu cred ca, inainte de a fi un regizor, eu sunt un muzician, un muzician frustrat", a declarat Inarritu, care are o atentie obsesiva pentru coloana sonora a filmelor sale. El a spus ca "Amores Perros" (2000), cu care a intrat in lumea buna a filmului, este o opera rock, "21 de grame" este Jazz (2003), "Babel" (2006), o opera si "Biutiful" (2010) un requiem.

Explorand noi piste, Gonzalez Inarritu a parasit postul de radio WFM ca sa se concentreze pe crearea de reclame si filme de scurt metraj, cu compania sa de productie Zeta Films si a fost angajat de catre principala televiziune mexicana, Televisa, ca sa-i schimbe imaginea.

Paralel, a inceput sa studieze cum se pun in scena piesele de teatru, alaturi de mexicanul de origine poloneza, Ludwik Margules.

Acesta este momentul in care s-a intalnit cu unul dintre oamenii care a jucat un rol crucial in cariera sa, scenaristul Guillermo Arriaga, cu care a facut "Amores Perros". Ovationat la Cannes in 2000, filmul a fost distins cu premiul pentru critica. "Alejandro este un vizionar, un virtuoz, un om cu multe talente, obsesiv, perfectionist. El urmareste atat de atent personajele sale emotional si psihologic incat este unul dintre cei mai buni regizori din lume", a declarat pentru AFP Vanessa Bauche, una dintre eroinele din "Amores Perros".

Dupa succesul primului sau film, mexican a decis sa se mute la Los Angeles, unde a ralizat "21 Grams" cu Sean Penn si Benicio del Toro si "Babel", cu Brad Pitt si Cate Blanchett.

Cu "Birdman", mexicanul a vrut sa lase in urma cele patru drame anterioare. "Cu cat fac mai multe filme, cu atat stiu mai putin si inteleg mai putin. Si cu cat stiu mai putin, cu atat mai mult imi plac filmele. Si cu cat le iubesc mai mult, cu atat mai putin eu vreau sa stiu ce inseamna sa faci filme", a spus Inarritu.

Discursul lui Inarritu, luni dimineata, cand a castigat premiul Oscar pentru Cel mai bun film.