Inscrieri pentru Festivalul International al filmelor de foarte scurt metraj Tres Courts, pana pe 30 martie

de D.S.     HotNews.ro
Vineri, 20 februarie 2015, 12:26


Editia din acest an a Festivalului international al filmelor de foarte scurt metraj, Tres courts se va desfasura in luna iunie, informeaza organizatorii evenimentului. Asadar sesiunea de inscrieri pentru selectia nationala a celei de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film Très Court este deschisa, evenimentul urmand sa aiba loc in perioada 5 – 14 iunie 2015. Oricine poate sa isi inscrie filmul gratuit, si, daca intra in competitia nationala poate castiga premiul juriului, premiul publicului sau premiul OIF.

Ce e un „foarte scurt metraj”? E un filmuleț de maxim 3 minute (în afară de titlu și generic), 180 de secunde care sunt puse la dispoziția realizatorilor și le dau șansa să surprindă, să emoționeze, să provoace râsul sau reveria. Constrângere? Mai degrabă o provocare și de asemenea o șansă. Datorită costurilor de producție reduse, acest concept încurajază și democratizează producția de filme și oferă o libertate de expresie totală. Foarte scurte? Prea scurte? Depinde de spectator să continue povestea dacă dorește în mintea lui după reaprinderea luminilor.

A spune multe în imagini puține este provocarea propusă regizorilor din lumea întreagă, fie ei amatori sau profesioniști. De la ficțiune la documentar, animație sau clip, toate genurile pot fi explorate, singura limită este imaginația voastră.
 
COMPETIŢIA ROMÂNEASCĂ
Din 2007, de la începuturile festivalului în România, ne-am dorit să deschidem evenimentul către tinerele talente din țara noastră prin crearea unei competiții de filme foarte scurte românești. Sunteți deci invitați să participați, să experimentați, să surprindeți și să seduceți… Trei minute sunt puse în mâinile voastre, pentru a profita de acest festival curios să descopere talentele de mâine. O echipă de profesioniști va viziona filmele primite și va stabili programul Selecției Românești – aprox. 20 de filme. Această selecție va fi proiectată pe ecranele din România alături de celelalte secțiuni ale Festivalului: Selecția Internațională, selecția „Familie” – pentru copii peste 6 ani și selecția „Paroles de Femmes”, care oferă o perspectivă asupra rolului femeii în diversele societăți și culturi. Favoritul juriului va pleca acasă cu un smartphone din partea Orange iar cel care realizează cel mai bun film scurt cu tematică francofonă va primi din partea Organizației Internaționale a francofoniei un premiu în valoare de 250 de euro. Premiul Publicului este decernat prin vot democratic. În fiecare oraș participant, spectatorii primesc buletine de vot atât pentru selecția românească cât și pentru cea internațională și sunt invitați să aleagă filmul favorit.

Câștigătorii sunt anunțati pe site-ul festivalului Très Court www.trescourt.com și www.trescourt.ro.

Echipa Très Courts!
Fondat în 1999 de un grup de prieteni francezi, evenimentul a însoțit apariția unui nou tip de echipament (în special camerele video digitale). Cu mult înainte de Dailymotion și Youtube, Très Courts oferea o platformă de expunere acestor filme de tip haiku care nu aveau, pe atunci, posibilitatea de a circula pe canalele de internet pe care le cunoaștem în ziua de azi. Singura ambiție a acestor oameni pasionați era de a încuraja schimbul de idei și dorința regizorilor de a-și depăși limitele, o linie directoare care a rămas aceeași până azi.

Festivalul se bazează pe o rețea extinsă, atât pe plan regional cât și internațional. Creat la Paris, festivalul și echipele organizatoare au avut, încă din primii ani, energia și voința de a răspândi festivalul în întreaga lume. Din Irlanda până în Nigeria, din Brazilia în România, competiția internațională este aceeași și este subtitrată în 6 limbi, inclusiv în română. În România, Ungaria, Moldova și Slovacia festivalul este coordonat de Institutul francez din România și susținut de ORANGE. Larga sa difuzare în aproape 30 de orașe din regiune se bazează pe rețeaua de institute și alianțe franceze, dar și pe parteneri locali diverși: asociații, primării, grupuri de acțiune locală, biblioteci și muzee, case de cultură. Pe măsură ce orașele au devenit partenere, organizatorii au devenit preieteni. Astfel, toate echipele abordează în fiecare an organizarea evenimentului cu un spirit de cooperare și dedicare. Toate orașele participante au același scop: să prezinte o diversitate audiovizuală internațională cu un puternic accent local, pornind de la faimoasa premisă „Think Global, Act Local”. Există o singură regulă: toate proiecțiile trebuie să aibă loc în același timp, între 5 și 14 iunie 2015

Cum va fi dacă ați participa anul acesta?
Toți regizorii cu domiciliul în România sunt învitați să îsi depună creațiile cinematografice foarte scurte la Institutele franceze din România până în 30 martie 2015. Înscrierea de filme este gratuită.
Puteți trimite filmul prin poștă, în format DVD-video, însoţit de formularul de înscriere, la: Institutul Francez din Timişoara · bd. C.D. Loga nr. 46 · 300020-Timişoara · tel. 0256490544 · E-mail: ingrid.diac@institutfrancais.ro sau puteți să îl trimiteți direct prin e-mail la adresa trescourt@institutfrancais.ro.

Regulamentul şi fişa de înscriere în festival, precum şi alte detalii sunt disponibile pe site-ul Très Courts Romania: www.trescourt.ro sau www.foartescurt.ro, secţiunea Regulament.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

224 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by