Filmul "Aferim!", pentru care regizorul Radu Jude a castigat Ursul de Argint pentru regie la cea de-a 65-a editie a Festivalului International de Film de la Berlin, va fi lansat pe 6 martie in cinematografele din Romania, anunta Mediafax. Radu Jude a primit premiul Ursul de Argint pentru cea mai buna regie pentru filmul "Aferim!", distinctie care, anul acesta, i-a fost decernata, ex aequo, si Malgorzatei Szumowska, pentru lungmetrajul "Body", sambata seara, la cea de-a 65-a editie a galei Festivalului International de Film de la Berlin.

Afis Aferim!Foto: Parada Film

"Premiul ar trebui sa fie un semn in plus fata de atatea altele din ultimii ani ca ceea ce numim cinematograf de arta, film de autor ar trebui sprijinit de institutiile care pot sustine acest lucru in Romania: Centrul National al Cinematografiei, Ministerul Culturii. Cred ca este important ca cineastii aflati la debut si cineastii tineri care se lupta sa debuteze sa aiba o sansa sa-si faca filme, in primul rand", a declarat Radu Jude pentru Mediafax, sambata seara, dupa ceremonia de decernare a premiilor celei de-a 65-a editii a Festivalului de la Berlin.

De asemenea, Radu Jude a spus ca Ursul de Argint obtinut la Festivalul International de la Berlin inseamna o distribuire mai buna a lungmetrajului in Romania si in strainatate, dar si o sansa ca acesta sa fie mult mai vizionat.

Singurul film romanesc selectat in competitia oficiala a Berlinalei 2015, "Aferim!" a avut premiera mondiala miercuri, 11 februarie, in cadrul competitiei oficiale a Festivalului de la Berlin.

Din distributia peliculei fac parte actorii Teodor Corban, Mihai Comanoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminita Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sirbu, Adina Cristescu, Serban Pavlu, Gabriel Spahiu si Dan Nicolaescu.

Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice romanesti din ultimii ani, "Aferim!" este un un film istoric a carui actiune are loc in Tara Romaneasca a inceputului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, insotit de fiul sau (Mihai Comanoiu) cauta un rob fugar (Cuzin Toma).

Scenariul filmului este scris de Radu Jude si Florin Lazarescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul ii apartine lui Catalin Cristutiu, sound design-ul este semnat de Dana Lucretia Bunescu, costumele au fost realizate de Dana Paparuz, scenografia, de Augustina Stanciu, consilier istoric a fost Constanta Vintila-Ghitulescu, iar producator este Ada Solomon.

Radu Jude este regizorul scurtmetrajelor "Lampa cu caciula", "Alexandra", "O umbra de nor", "Trece si prin perete", care au castigat numeroase premii. Lungmetrajul de debut, "Cea mai fericita fata din lume", a fost distins cu premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, premiul pentru cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival si premiul FIPRESCI la IndieLisboa.

Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, "Toata lumea din familia noastra", a fost proiectat in premiera mondiala la Festivalul International de Film de la Berlin, in sectiunea Forum. "Toata lumea din familia noastra" a obtinut, printre altele, marele premiu al Festivalului de la Sarajevo, marele premiu Bayard d'Or si premiul pentru cel mai bun actor la Namur IFF, marele premiu la CinEast IFF, trofeulFestivalului International de Film Anonimul, premiul Zilelor Filmului Romanesc la TIFF si premiul pentru regie alaturi de premiul publicului la B-EST IFF.

"Aferim!" este o productie Hi Film, in coproductie cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development Romania, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, in asociere cu EZ Films si cu participarea HBO Romania. Filmul a fost finantat de Centrul National al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund, Programul MEDIA al Uniunii Europene.

Cea mai recenta prezenta a unui film romanesc in competitia oficiala a Festivalului de la Berlin a fost inregistrata in urma cu doi ani, cand "Pozitia copilului", produs tot de Ada Solomon si regizat de Calin Peter Netzer, a castigat trofeul Ursul de Aur.