Singurul lungmetraj românesc din competiția Festivalului Internațional de Film de la Berlin, “AFERIM!” în regia lui Radu Jude, a avut premiera mondială ieri în capitala Germaniei. Pelicula a fost primită cu aplauze din partea publicului prezent la Berlinale Palast iar presa internațională a publicat cronici elogioase, se arata in comunicatul remis Hotnews.ro.

Red Carpet AFERIM! - foto Florin GhiocaFoto:

The Hollywood Reporter califică filmul lui Radu Jude drept "o lecție aspră de istorie, ușurată de umorul deocheat și de elementele western-ului clasic. Elegant turnat în alb-negru, pe peliculă de 35 de milimetri, al treilea lungmetraj al lui Radu Jude lasă impresia unui concurent puternic, grație aspectului său uimitor, subiectului actual și scenariului surprinzător de amuzant. Dar nu vă lăsați păcăliți de tonul său jucăuș și ireverențios", continuă cronicarul revistei americane, Stephen Dalton. "Sub poleiala umorului dezmățat și a imaginii răvășitoare se ascunde un cal troian - o dramă acidă despre efectele toxice, pe termen lung, ale sclaviei, misoginiei și rasismului", adaugă publicația americană.

Revista Variety consideră, la rândul său, că "Aferim!" este cel mai reușit și cel mai original dintre filmele lui Radu Jude, și constată că regizorul român e în continuare preocupat de "jocurile de putere și de "umilințele" la care oamenii se supun reciproc. "Aferim!" e o incursiune “excepțională și extrem de inteligentă într-o perioadă crucială a istoriei, un film în egală măsură inspirat și furios".

“Aferim!”, înseamnă "Bravo!", continuă criticul Jay Weissberg, "un cuvînt folosit cu profundă ironie pe parcursul filmului, dar care îi poate fi adresat, fără nici o urmă de ironie, regizorului". "O bună parte din prospețimea filmului se datorează felului în care Radu Jude evită capcanele filmului istoric tradițional (...) - nimic nu e convențional sau înfrumusețat, și chiar dacă documentarea intensă e evidentă, cineastul se folosește de ea ca să reconstituie atmosfera locului, nu neapărat o întâmplare clar definită".

Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice românești din ultimii ani, “AFERIM !” în regia lui Radu Jude, este un un film istoric a cărui acțiune are loc în Țara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoțit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma).

Radu Jude intră în competiție cu nume mari ale cinematografiei mondiale, printre care Werner Herzog, Terrence Malick, Peter Greenaway sau Jafar Panahi.

Juriul Berlinale 2015 este format din regizorul Darren Aronofsky (SUA), Daniel Brühl (actor, Germania), Bong Joon-ho (regizor, Coreea de Sud), Martha De Laurentiis (producător, SUA), Claudia Llosa (regizor, Peru), Audrey Tautou (actriță, Franța) și Matthew Weiner (producător/scenarist, SUA).

Juriul va decide câștigătorii celor 8 premii: Ursul de Argint pentru o contribuție artistică remarcabilă (acordat pentru imagine, montaj, muzică, costume sau scenografie), Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu, cel mai bun actor, cea mai bună actriță, cel mai bun regizor, Premiul Alfred Bauer dedicat unui film ce deschide noi perspective cinematografice, Premiul Juriului, precum și marele trofeu, Ursul de Aur, acordat producătorului.

Trofeele vor fi decernate în cadrul ceremoniei care va avea loc sâmbătă seara, pe 14 Februarie, la Berlinale Palast.