Festivalul Internațional de Film de la Berlin dă startul proiecțiilor celor mai recente producții cinematografice din întreaga lume pe 5 februarie 2015.

Deschiderea are loc în renumitul Berlinale Palast din Potsdamer Platz la orele 19.45 cu pelicula ”quiere la noche / Wants the Night”, în regia lui Isabel Coixet. Din distribuție fac parte Juliette Binoche, Rinko Kikuchi, Gabriel Byrne, Orto Ignatiussen, Alberto Jo Lee, Clarence Smith, Ben Temple, Matthew Salinger, Reed Brody, Ciro Miró. La ceremonia de deschidere va fi prezent și ambasadorul României la Berlin, Excelența Sa Dr. Lazăr Comănescu.

Cele 10 zile de festival aduc pe marile ecrane berlineze o mulțime de producții internaționale de ultimă oră împărțite în următoarele secțiuni: marile producții în Competiția Oficială, cinema independent și de artă în Panorama, film pentru tineret în Generation, talente germane în Perspektive Deutsches Kino, filme de avangardă și experimentale în Forum și Forum Expanded, scurtmetraje la Berlinale Shorts.

Participarea românească la festival este reprezentata anul acesta de doua productii: în Competiție, ”Aferim!”, în regia lui Radu Jude, și un film românesc în Panorama, ”De ce eu?”, în regia lui Tudor Giurgiu.

Impulsul pentru un fir narativ de succes și pentru realizarea unor filme de calitate este scopul acestei ediții a Berlinale Talents, unde, între 8 și 13 februarie, la teatrul Hebbel am Ufer se vor întâlni 120 de experți (printre care Ade, Al Mansour, Begić, Côté, De Laurentiis, Gearty, Gerwig, Gondry, Grisoni, Heisenberg, Hoss, Jordan, Llosa, Luna, Navarro, Petzold, Porumboiu, Rădulescu, Schamus, Solomon, Stockhausen, Strickland, Thornton, Vesth) cu 300 tineri profesioniști. Din România participă la Berlinale Talents Ruxandra Ghițescu, Natalia Saufert și Cristina Grosan, editorul Laszlo Istvan Dunai și producătoarea Ioana Drăghici.

În cadrul European Film Market va putea fi vizitat și Standul României, organizat de Centrul Național al Cinematografiei. EFM are loc în Martin-Gropius-Bau și în Marriott Hotel din Potsdamer Platz și reprezintă una dintre cele mai importante platforme de comerț internațional de film.

Ceremonia de închidere și premiere a Festivalului Internațional de Film de la Berlin are loc pe data de 14 februarie, de la orele 19.00 în Berlinale Palast, informeaza ICR Berlin.