Filmul "Me and Earl and the Dying Girl", de Alfonso Gomez-Rejon, o drama cu accente comice despre prietenia dintre un adolescent inadaptat si o colega de clasa diagnosticata cu leucemie, a castigat marele premiu al juriului si marele premiu al publicului, sambata, la Festivalul Sundance 2015, anunta Mediafax.

Gala celei de-a 31-a editii a Festivalului de Film Sundance a avut loc sambata seara, in Park City, o statiune montana din statul american Utah, acesta fiind al treilea an consecutiv cand cele doua premii de la sectiunea "lungmetraj de fictiune american" sunt acordate aceluiasi film, informeaza revista Variety.

In 2013, lungmetrajul "Fruitvale Station", regizat de cineastul debutant Ryan Coogler, a castigat marele premiu al juriului pentru film de fictiune american, dar si marele premiu al publicului. In 2014, la aceleasi sectiuni s-a impus lungmetrajul "Whiplash".

Tot in sectiunea "lungmetraj de fictiune american", premiul pentru regie a revenit cineastului Robert Eggers, recompensat pentru filmul "The Witch".

De asemenea, sambata seara, marele premiu al juriului pentru documentar american a revenit peliculei "The Wolfpack", regizat de Crystal Moselle, ce prezinta povestea unei familii cu sase copii care locuiesc in Manhattan, care aleg sa uite de greutatile vietii privind filme si apoi jucand scenete inspirate din acestea.

Premiul publicului la aceeasi sectiune dedicata documentarelor americane a fost atribuit productiei "Meru", de Jimmy Chin si Elizabeth Chai Vasarhelyi, iar premiul pentru regie a revenit cineastului Matthew Heineman, pentru documentarul "Cartel Land".

In sectiunea dedicata filmelor internationale, marele premiu al juriului a revenit peliculei "Slow West", regizata de John Maclean si cu Michael Fassbender in rolul principal, iar premiul publicului a fost decernat productiei "Umrika", regizata de Prashant Nair. Premiul pentru regie a fost castigat de cineastul Alante Kavaite, pentru filmul "The Summer of Sangaile".

In competitia internationala a documentarelor, marele premiu al juriului a fost atribuit filmului "The Russian Woodpecker", de Chad Gracia, premiul publicului a revenit peliculei "Dark Horse", de ames Napier Robertson, iar premiul pentru regie a fost castigat de cineastul Kim Longinotto, autorul documentarului "Dreamcatcher".

Festivalul de Film Sundance are loc in fiecare an, in Utah, si este unul dintre cele mai mari evenimente de profil dedicate cinematografiei independente din Statele Unite ale Americii. Festivalul este considerat unul dintre evenimentele de top care ajuta la descoperirea unor noi staruri din lumea filmului.

Festivalul Sundance, infiintat de actorul Robert Redford pentru a oferi vizibilitate productiei independente americane si internationale, adeseori eclipsata de marile studiouri, a devenit locul inconturnabil de intalnire pentru cineastii independenti - chiar daca reprezentantii Hollywoodului vin adeseori la Sundance pentru a repera viitoarele talente -, dar si cea mai mare piata de film din Statele Unite.