Legendara actrita suedeza Anita Ekberg, imortalizata de Federico Fellini in "La dolce vita", a murit duminica, la varsta de 83 de ani, scrie presa italiana, citata de AFP.

Anita EkbergFoto: Captura YouTube

Potrivit cotidianului La Repubblica, Anita Ekberg a murit intr-o clinica din Rocca di Papa, in provincia Roma, unde era internata.

Fiica unui docher, Kerstin Anita Marianne Ekberg s-a nascut in 29 septembrie 1931 la Malmo.

Aleasa Miss Suedia in 1950, concureaza in Statele Unite pentru coroana de Miss Univers. Nu castiga concursul, dar John Wayne ii ofera un prim rol.

Dupa cinci ani la Hollywood, castiga Golden Globe 1955 pentru cea mai buna speranta in filmul "Blood Alley" al lui William A. Wellman si joaca in Razboi si Pace al lui 1956 King Vidor in 1956.

In 1960, Anita Ekberg apare in celebra scena din "La Dolce Vita". Supranumita pana atunci "Aisbergu", isi castiga renumele de "bomba suedeza".

"Frumusetea sa de zeita era orbitoare. Culoarea lunara a pielii, privirea de gheata, stralucirea aurita a parului, exuberanta, bucuria de a trai faceau din ea o creatura grandioasa, extraterestra si in acelasi timp emotionanta, irezistibila", spunea despre ea Fellini.

"Eu l-am facut celebru pe Fellini, nu invers", a replicat Ekberg.

Cariera sa intra progresiv in declin dupa succesul din "La dolce vita", iar incepand cu anii 1970 aparitiile sale sunt tot mai rare.

In 2011, presa afirma ca, la 80 de ani, dupa 50 de filme, fostul star a fost nevoit sa ceara ajutor financiar de la Fundatia Fellini. Din acel an, dupa o fractura de col femural, locuieste intr-o resedinta pentru persoane in varsta in apropiere de Roma.

Potrivit cotidianului Il Corriere della Sera, actrita declara ca se simte "putin singura" dar fara regrete dupa ce a "iubit, plans si a fost nebuna de fericire".

Anita Ekberg a fost casatorita de doua ori: cu actorul britanic Anthony Steele (1956-1959) si cu actorul american Rick Van Nutter (1963-1975).