În luna ianuarie, ediția a V-a a Zilelor Filmului Românesc oragnizată în capitala Spaniei de Institutul Cultural Român de la Madrid și Cinemateca Spaniolă (Filmoteca Española), continuă la Cinematograful Cine Doré și propune un program paralel de filme, la sediul ICR Madrid.

În perioada 8-29 ianuarie 2015, sediul Institutului va găzdui proiecția a patru lungmetraje. Pe 8 ianuarie, propunerea spaniolului Oskar Alegría, „La casa Emak Bakia”, va deschide acest program. Este vorba de unul dintre cele mai premiate documentare spaniole din 2012, în care atât regizorul, cât și prințesa româncă Maria Despina zu Sayn-Wittgenstein sunt în căutarea casei „Emak Bakia”, ceea ce în română se traduce „Lasă-mă în pace”. Tot la sediul ICR Madrid se vor putea viziona „Poziția copilului” de Călin Peter Netzer, câștigător al Ursului de Aur la Festivalul de la Berlin (2013) și două filme spaniole realizate cu participarea unor case de producție din România: „Anochece en la India” („Noaptea vine în India”) de Chema Rodríguez, cu Clara Vodă și Juan Diego (coproducție Spania-România-Suedia, cu participarea Strada Film) și „Caníbal” („Canibal”) de Manuel Martín Cuenca, cu Antonio de la Torre și Olimpia Melinte (coproducție Spania-România-Rusia-Franța, cu participarea Libra Films). Filmele sunt programate în fiecare joi, de la ora 19.30, și accesul este gratuit în limita locurilor disponibile. Evenimentul este realizat în colaborare cu Producciones Sin Un Duro, Wanda Visión, Emak Bakia Films, Mod Producciones.

Ediția a V-a a Zilelor Filmului Românesc continuă și la Cinematograful Cine Doré / Filmoteca Española, în perioada 9-16 ianuarie, unde se vor putea viziona o parte din filmele prezentate în luna decembrie 2014: „Love Building” de Iulia Rugină, „Quod Erat Demonstrandum” de Andrei Gruzsniczki, „Roxanne” de Valentin Hotea, „La limita de jos a cerului” de Igor Cobileanski și „Domnișoara Christina” de Alexandru Maftei.

Potrivit ICR Madrid, in luna decembrie, festivalul s-a bucurat de participarea a peste 1000 de spectatori și de aprecieri în presa de specialitate. Pentru cronicarii de la Notodo.com, revistă online de actualitate culturală dedicată cu precădere fotografiei, filmului și literaturii, care fac o trecere în revistă a programului festivalului, „filmul românesc continuă să facă valuri puternice”. De asemenea, revista Caiman. Cuadernos de Cine, cea mai prestigioasă revistă de film de artă din Spania, fosta Cahiers du Cinema Spania, a recenzat festivalul în numărul din luna ianuarie. Gabriel Doménech notează: „Ediția a V-a a Zilelor Filmului Românesc constituie, așadar, o invitație stimulantă de a descoperi un corpus filmic capabil să formuleze o analiză puternică legată de trecutul și de prezentul uneia dintre națiunile care compun acea «altă-Europă»”.