Cinefilii bucureşteni vor avea ocazia să vadă la Cinema Studio nouă dintre filmele propuse anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film străin, în cadrul programului "9 pentru Oscar", care vor fi proiectate în săptămâna dinaintea anunţării nominalizărilor la cea de-a 87-a ediţie a premiilor Academiei Americane de Film, între 9 şi 15 ianuarie 2015, informează Agerpres.

Cele nouă titluri au fost propuse la Oscar de România, Republica Moldova, Ungaria, Rusia, Turcia, Polonia, Italia, Belgia şi Canada.

Unul dintre cele mai aşteptate filme ale anului, "Mommy", în regia lui Xavier Dolan, trimis de Canada la Oscar şi distins cu Premiul Juriului la Cannes, va rula în avanpremieră în programul special "9 pentru Oscar', alături de "Human Capital", propunerea Italiei.

În avanpremieră va fi proiectat şi "Leviathan" (regia Andrei Zviaghinţev), propus de Rusia la Oscar, aflat pe lista scurtă la această categorie şi nominalizat la Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin. "Leviathan", premiat pentru scenariu la Cannes, nu poate fi vizionat de cei sub 18 ani în Rusia, din cauza unei legi care interzice înjurăturile în spaţiul public. Un mecanic îl înfruntă cu toate puterile sale pe primarul corupt care a pus ochii pe terenul său. Lupta capătă proporţii neaşteptate, scene de umor negru şi absurd intercalându-se cu unele dramatice, disperate.

O nominalizare la Globul de Aur a obţinut şi "Ida", drama alb-negru, puternic stilizată, regizată de Pawel Pawlikowski. Propunerea Poloniei la Oscar se află pe lista scurtă la Oscar şi este marele câştigător la Premiile Academiei Europene de Film.

Unul dintre cele mai bune filme ale anului este "Winter Sleep" (r. Nuri Bilge Ceylan), înscris de Turcia şi premiat cu Palme d'Or la Cannes. Din partea Belgiei, a concurat la premiile Academiei Americane de Film noua producţie marca Jean-Pierre şi Luc Dardenne, "Deux jours, une nuit", cu Marion Cotillard pe afiş.

Ungaria a propus "White God", thriller-ul lui Kornel Mundruczo despre o "apocalipsă" a câinilor fără stăpân în Budapesta.

Spectatorii pot (re)vedea în ianuarie şi propunerea României la Oscar, "Câinele japonez" (r. Tudor Cristian Jurgiu), cu Victor Rebengiuc în rolul principal, precum şi pe cea a Republicii Moldova - La limita de jos a cerului (r. Igor Cobileanski).

Evenimentul iniţiat de Voodoo Films este realizat cu sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, Parada Film, Asociaţia Macondo, Clorofilm, Saga Film şi al Uniunii Cineaştilor din România.