După seria de proiecții de la Londra și Liverpool, ediția 2014 a Festivalului de Film Românesc din Marea Britanie, intitulată Început de Capitol, se încheie pe 16 decembrie la Edinburgh, cu prezentarea filmului “Sunt o babă comunistă”. Proiecția este urmată de o discuție cu regizorul Stere Gulea, găzduită de Ramona Mitrică, directorul Festivalului.

Festivalul de Film RomanescFoto: Afis

Filmul SUNT O BABĂ COMUNISTĂ (România 2013 • 94 min • Regie: Stere Gulea) are in distributie pe: Luminița Gheorghiu, Marian Râlea, Ana Ularu, Valeria Seciu

Filmul, o adaptare a romanului omonim publicat de Dan Lungu în 2007, detaliază haosul care se creează într-o familie dezbinată de tot felul de granițe. Viaţa provincială liniştită a cuplului Emilia şi Țucu este complet transformată atunci când fiica lor se întoarce din Canada, împreună cu logodnicul ei american.

STERE GULEA s-a născut în 1943 în localitatea Mihail Kogălniceanu, Constanța. Este de origine aromână (Macedo-Român).Cel mai cunoscut film al său este Moromeții, 1988, o adaptare după romanul cu acelaşi titlu al lui Marin Preda.

Filmografie selectivă: Sunt o babă comunistă (2013), Weekend cu mama (2009), Stare de fapt (1996), Vulpe – Vânător (1993), Piața Universității – România, documentar (1991), Moromeții (1988), Ochi de urs (1983), Castelul din Carpați (1981), Iarba verde de acasă (1978).

”Scopul Festivalului este să comunice cu publicul, un public deschis, căruia îi face plăcere să celebreze talentele și succesele cinematografului românesc. Astfel, în 2014, ne aflăm din nou la un Început de Capitol – proiecțiile de la Londra fiind urmate, pentru prima dată în istoria Festivalului, de proiecții în afara capitalei britanice, în Liverpool și Edinburgh.” (Ramona Mitrică, director Festival)

Festivalul de Film Românesc (www.rofilmfest.com) a împlinit vârsta de 11 ani, fiind deja un brand ce reprezintă o puternică tradiție. Cu fiecare ediție, Festivalul atrage și fidelizează un public important.

În 2014, Festivalul s-a bucurat de prezența unui număr de invitați de marcă din România: regizorul Nae Caranfil (Closer to the Moon), actorii Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț (Pădurea spânzuraților), actrița Ela Ionescu (Limita de jos a cerului), regizorul Dan Chișu și actrița Ioana Flora (Deja Vu), regizorii Laurențiu Damian (Maria Tănase) și Stere Gulea (Sunt o babă comunistă).​