Actorul si regizorul Mike Nichols, personalitate a Hollywood cunoscuta in special pentru "Absolventul" cu Dustin Hoffman sau "Cui ii e frica Virginia Woolf?" cu Elizabeth Taylor, a murit miercuri seara la varsta de 83 de ani, scrie AFP.

AbsolventulFoto: Captura YouTube

Mihail Igor Peschkowsky pe numele sau real, Mike Nichols s-a nascut in Germania in 1931. Actor, regizor si producator, este unul dintre rarii artisti care a castigat cate un Oscar, un Emmy, un Grammy si un Tony Award.

Mike Nichols era casatorit de 26 de ani cu celebra prezentatoare de televiziune Diane Sawyer. Aceasta este una dintre vedetele televiziunii americane ABC, prima care a anuntat moartea regizorului. Acesta a murit din cauza unui stop cardiac.

Nascut in 1931 la Berlin dintr-un tata rus si o mama germana, Mike Nichols ajunge sapte ani mai tarziu la New York impreuna cu familia sa, care fugea de regimul nazist.

"Cui e frica de Virginia Woolf?", primul sau lung metraj realizat in 1966, i-a adus lui Elizabeth Taylor premiul Oscar pentru cea mai buna actrita.

Anul urmator isi confirma talentul cu "Absolventul", care il propulseaza pe Dustin Hoffman la statutul de vedeta si ii aduce lui Mike Nichols Oscarul pentru cel mai bun regizor.

Mike Nichols a lucrat alaturi de cei mai mari actori, in filme de genuri foarte diferite, de la thriller la comedie trecand prin satira politica.

Printre filmele sale figureaza "Silkwood", cu Meryl Streep, "O femeie face cariera", cu Melanie Griffith, "Regarding Henry", avec Harrison Ford, "Primary Colors", cu John Travolta sau "Closer", cu Natalie Portman, Jude Law si Julia Roberts.