In fiecare an, cele mai recente documentare romanesti iau calea Sibiului. Documentarele produse in Romania, in ultimul an, sunt expuse in premiera la Astra Film Festival. Filmele aduc la lumina o Romanie diferita decat cea pe care o cunoastem noi.

Trading GermansFoto: Astra Film

In premiera absoluta, vineri - 10 octombrie, de la ora 20 la Sala Thalia, va fi proiectat filmul Pasaport de Germania (regia: Razvan Georgescu), o productie HBO. Cum a vandut Ceausescu ca la piata un sfert de milion din populatia Romaniei? Filmul deconspira afacerile lui Ceausescu cu oficialii germani de pe urma carora se estimeaza ca Romania ar fi incasat pana la trei miliarde de marci. Filmul este proiectat in prezenta regizorului.

Ce complicatii nebanuite a starnit un tablou de Andreescu oferit cadou de statul roman liderului iugoslav Tito? Padurea (regia: Sinisa Dragin) reface traseul acestui cadou diplomatic care a dus la disparitia unui stat. Filmul va fi proiectat vineri, 10 octombrie, de la ora 22 la Sala Thalia, in prezenta regizorului.

Alyiah DaDa (regia: Oana Giurgiu), proiectat in premiera mondiala la AFF 2014, poate fi revazut sambata, ora 12 la Libraria Habitus. Documentarul prezinta soarta comunitatii de evrei din Romania pe o perioada de 100 de ani.

Cel mai asteptat moment al zilei de sambata este Gala de Decernare a Premiilor Astra Film Festival 2014, care va avea loc de la ora 19 la Sala Thalia. Filmele premiate, evaluate de un juriu prestigios, vor putea fi revazute duminica, cu incepere de la ora 17.

Urmariti VIDEO JURNAL - Astra Film Festival, retrospectiva zilei de joi, 9 octombrie.