Cea de-a cincea ediţie a Nopţii Albe a Filmului Românesc aduce noile producţii autohtone pe marile ecrane, în aer liber, pe 19 septembrie, în Bucureşti şi Cluj-Napoca, informează un comunicat al organizatorilor, Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, citat de Agerpres.

Spectatorii vor avea ocazia să vadă atât producţii recent lansate pe marile ecrane, care s-au bucurat de succes la public, cât şi filme clasice, care au rămas în istoria cinematografiei româneşti. Din selecţie nu lipsesc nici documentare originale sau cele mai bune scurtmetraje româneşti ale anului 2014.

Secţiunea 'Panorama 2013' aduce cele mai apreciate titluri ale anului trecut, printre care se numără filmul lui Stere Gulea, 'Sunt o babă comunistă', avându-i ca protagonişti pe Marian Râlea şi Luminiţa Gheorghiu, ecranizarea binecunoscutei nuvele 'Domnişoara Christina' (regia: Alexandru Maftei), ce îşi aşteaptă fanii pentru o porţie de horror românesc, avându-i în distribuţie pe Maia Morgenstern, Tudor Istodor, Ioana Anastasia Anton, Anastasia Dumitrescu.

Câştigător a două trofee la Gala Premiilor Gopo 2014, printre care cel mai bun film de debut, 'La limita de jos a cerului' (regia: Igor Cobileanski) prezintă povestea lui Viorel, un traficant mărunt de droguri care trăieşte într-un orăşel uitat de lume din Republica Moldova, decis să îşi schimbe viaţa în bine. Acestuia i se alătură 'Funeralii fericite' de Horaţiu Mălăele.

Cinefilii se vor bucura, în cadrul evenimentului, de documentarele 'Afacerea Tănase', film regizat de Ionuţ Teianu, ce prezintă cea mai incredibilă operaţiune din Războiul Rece, şi de 'City Tour', în regia lui Andrei-Nicolae Teodorescu, o producţie UNATC, în care se explorează relaţia dintre Asociaţia Română Anti-SIDA şi oamenii cărora le sunt dedicate proiectele asociaţiei.

Documentarul 'Bucureşti, unde eşti?' (regia Vlad Petri) va prezenta spectatorilor desfăşurarea protestelor din 2012, printr-o analiză a străzii pornind de la poveştile oamenilor, de la revendicările, dorinţele şi viziunile lor despre democraţie.

Iubitorii de film clasic se vor putea bucura la Noaptea Albă de două titluri intrate în patrimoniu, semnate de regizorul Lucian Pintilie. 'Balanţa' prezintă povestea Nelei, interpretată de Maia Morgenstern, o tânără profesoară, care are grijă de tatăl ei, fost colonel în Securitate, acum pe moarte. Din distribuţia filmului face parte Răzvan Vasilescu.

'Niki Ardelean, colonel în rezervă' îl aduce în prim-plan pe Victor Rebengiuc. Niki este colonel în rezervă. Fiul său tocmai a decedat, iar fiica sa este căsătorită cu fiul lui Florian, vecinul de peste drum. Florian, desprins din atmosfera boemă a anilor '70, este un cameraman amator pasionat a cărui natură de tiran refulat se exercită asupra lui Niki. Florian îl va deposeda pe Niki de tot ceea ce are: bunuri materiale, valori morale, imaginea despre sine însuşi, demnitate, tot ceea ce constituie în definitiv un om. Cu toate acestea, de Ziua Armatei, lucrurile iau un alt curs.

În Bucureşti, spectatorii sunt aşteptaţi la proiecţiile de film programate la Cinema Studio, Cinema Patria, Cinema Elvire Popesco, CinemaPRO, Muzeul Naţional al Ţăranului Român - Studioul Horia Bernea şi MNTR Open Air, Dianei | 4, J'ai Bistrot, Parcul Tineretului.

Cinefilii din Cluj-Napoca vor putea viziona filme româneşti în Noaptea Albă la Cinema Victoria şi Casa TIFF.