Robin Williams, un actor de comedie genial, de o intensitate aproape maniacala, este unul dintre putinii artisti americani care au reusit sa aiba succes atat in televiziune, cat si in circuitul show-urilor de stand-up comedy si in productiile hollywoodiene, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Robin McLaurin Williams s-a nascut la Chicago, pe 21 iulie 1951. A crescut intr-o familie bogata, dar a fost educat, asa cum a dezvaluit ulterior, de o servitoare. A dezvoltat o veritabila pasiune pentru comedie pentru a-i face pe plac mamei sale si a debutat in acest domeniu imitandu-l pe actorul Jonathan Winters. Familia s-a mutat la San Francisco, unde tanarul Robin a absolvit liceul.

Apoi, a studiat stiintele politice la Claremont Men's College si s-a inscris la College of Marin pentru a studia teatrul. A castigat o bursa pentru a studia la prestigiosul Institut Juilliard din New York, unde a petrecut trei ani, invatand arta dramatica de la profesori de renume, precum John Houseman. S-a intors la San Francisco inainte de absolvire.

Scopul lui era acela de a deveni actor dramatic, insa nu reusea sa obtina roluri care sa il satisfaca. S-a intors spre stand-up comedy, intretinandu-se singur, lucrand in baruri si intr-un magazin de inghetata.

Robin Williams s-a mutat apoi la Los Angeles si a inceput sa sustina numere de stand-up comedy in cluburi de profil, precum The Improv si The Comedy Store. Destul de repede, s-a facut remarcat si in televiziune, in emisiuni precum "Richard Pryor Show" si "America 2-Night".

Succesul a venit atunci cand producatorii serialului "Happy Days" au decis sa adauge un extraterestru in distributia show-ului. Robin Williams a castigat auditiile organizate pentru acest rol. A debutat in acel serial in calitate de invitat special, intr-un episod difuzat in 1978, in urma caruia producatorii au primit o veritabila avalansa de scrisori din partea telespectatorilor. In urma acestor reactii extrem de favorabile, producatorii au decis sa creeze o continuare a show-ului, "Mork & Mindy". Sitcomul, in care Robin Williams interpreta un extraterestru cu bune intentii, venit de pe planeta Ork, i-a oferit actorului american sansa de a improviza. Serialul a fost extrem de popular si a dus la lansarea pe piata a unei papusi vorbitoare Mork, care era capabila sa pronunte fraze precum "nanu-nanu" - echivalentul pentru "Salut" pronuntat in limba fictiva de pe planeta Ork.

Performanta halucinanta a actorului american din acel serial l-a transformat rapid intr-un actor celebru pe plan national. Asa cum a recunoscut ulterior, celebritatea a venit prea repede, iar tanarul star a trecut printr-o perioada dificila, marcata de abuzurile de droguri si de alcool.

Primul sau rol din cinematografie, cel din filmul "Popeye", regizat in 1980 de Robert Altman, a reprezentat o dezamagire. Dar, incepand cu al doilea rol, si-a demonstrat inca o data talentul, interpretand un tanar scriitor in filmul "Lumea vazuta de Garp/ The World According to Garp" (1982).

A jucat la mijlocul anilor '80 in cateva filme mediocre, precum "Supravietuitorii/ The Survivors" (1983), "Meciul secolului/ The Best of Times" (1986) si "Clubul Paradis/ Club Paradise" (1986). A excelat insa inca o data, interpretand rolul unui saxofonist rus care fuge din tara lui si cere azil politic in magazinul Bloomingdale, in filmul "Departe de Moscova/ Moscow on the Hudson", regizat de Paul Mazursky in 1984.

Primul lui film de mare succes a fost "Good Morning, Vietnam" (1987), in care versalitatea sa din registrul comic, element de baza in interpretarea unui DJ revoltat contra autoritatii, a fost egalata doar de talentul sau aproape maniacal din domeniul improvizatiei.

A incantat publicul cu rolurile din filme de referinta, precum "Cercul poetilor disparuti" (1989), "Regele pescar" (1991), "Mrs. Doubtfire" (1993) si "Cabaret in familie/ The Birdcage" (1996).

A jucat roluri complexe si in alte filme bine primite de public si de critici, precum "Revenire la viata/ Awakenings", "Insomnia", "One-Hour Photo", "Hook", "Patch Adams", "Toys" si "Jumanji".

Actorul si-a imprumutat vocea pentru multe personaje din filme de animatie, remarcandu-se in rolul unui liliac in pelicula "FernGully: The Last Rainforest" (1982) si in cel al unui duh in lungmetrajul "Alladin" (1992).

Printre filmele sale realizate in ultimii ani se remarca pelicule precum "Death to Smoochy" (2002), "The Final Cut" (2003), "House of D" (2004), "The Big White" (2005), "Everyone's Hero" (2006), "Man of the Year" (2006), "Night at the Museum" (2006) si continuarea acestei pelicule, lansata in 2009, "Licence to Wed" (2007), "August Rush" (2007), "World's Greatest Dad" (2009) si animatia "Happy Feet" (2006) si continuarile ei.

Robin Williams a jucat recent in filmul "Angriest Man in Brooklyn", alaturi de Mila Kunis, Melissa Leo si Peter Dinklage.

Ultimul sau proiect cinematografic a fost lungmetrajul "Night at the Museum: Secret of the Tomb", al treilea film din franciza "O noapte la muzeu", care va avea premiera in Statele Unite pe 19 decembrie.

Recent, Robin Williams a jucat in sitcomul "The Crazy Ones", de pe postul CBS, rolul lui Simon Roberts, excentricul director al unei agentii de publicitate, dar serialul a fost anulat de producatori numai dupa un sezon.

Actorul american a castigat premiul Oscar pentru rolul din filmul "Good Will Hunting" si a primit alte trei nominalizari la Oscar pentru rolurile din "Good Morning, Vietnam", "Regele pescar" si "Cercul poetilor disparuti".

A castigat patru premii Grammy si un premiu Emmy pentru show-ul de televiziune "Carol, Carl, Whoopi and Robin and ABC Presents a Royal Gala".

La fel ca multi actori de comedie, Robin Williams era, in forul sau interior, foarte serios. Actorul a reprezentat multe decenii unul dintre stalpii de baza ai proiectului "Comic Relief", un concept de caritate

implementat pentru ajutorarea persoanelor fara adapost.

Robin Williams s-a casatorit cu Susan Schneider, care este grafic designer, pe 23 octombrie 2011, la Meadowood Resort din Napa Valley. Acesta a fost cel de-al treilea mariaj al actorului, care are trei copii: Zachary, cu prima lui sotie, Valerie Velardi, si Zelda si Cody, cu cea de-a doua sotie, Marsha Garces, de care a divortat in 2008.