Academia Europeana de Film a lansat un fond de ajutorare pentru cineastul ucrainean Oleg Sentsov care se afla in arestat preventiv, la solicitarea Serviciilor de Securitate rusesti, sub acuzatia ca ar fi pregatit atacuri teroriste in Crimeea. Oleg Sentsov este una dintre fetele protestelor EuroMaidan de la Kiev si un critic al anexarii Crimeei de catre Rusia.

Autoritatea cinematografica europeana se arata ingrijorata de desfasurarile din cazul cineastului ucrainean si arata ca fondul va fi folosit pentru acoperirea cheltuielilor legale ale acestuia si pentru ingrijirea copiilor sai.

Oleg Sentsov a fost retinut de Serviciile Federale ruse de Securitate (FSB), fiind ridicat din casa sa din Simferopol, capitala Crimeei, in data de 10 mai si adus la Moscova unde continua sa ramana in arest preventiv in asteptarea procesului.

Timp de aproape 3 saptamani, nu au fost oferite informatii oficiale cu privire la acuzatiile care i se aduc. In data de 30 mai, FSB a anuntat ca cineastul ucrainean este acuzat ca a organizat, impreuna cu alte 3 persoane, un grup terorist si ca a pregatit atacuri teroriste.

Pe data de 7 iulie, la aproape doua luni dupa arestare, a avut loc o audiere in dosar. Regizorul ucrainean si-a sustinut nevinovatia insa solicitarile de eliberare pe cautiune sau arest la domiciliu au fost respinse, magistratii hotarand ca Sentsov sa ramane in inchisoare pana pe 11 octombrie, cand va incepe procesul.

Avocatii cineastului au depus o sesizare la Curtea Europeana a Drepturilor Omului privind arestarea lui Sentsov, detentia pre-proces si tratamentul necorespunzator. Totodata, se cere o masura interimara prin care sa li se permita accesul la dosar.