Tinerii artisti vor avea oportunitatea de a-si vedea filmele proiectate in cadrul festivalului Filmul de Piatra, care se desfasoara in aceasta toamna, pe 5, 6 si 7 septembrie la Piatra-Neamt si pe 8, 9 si 10 septembrie la Piatra Fantanele, intr-unul dintre cele mai cunoscute si apreciate campusuri de voluntariat din Romania: Tasuleasa Social. Cele 5 sectiuni sunt: fictiune, documentar, animatie, film experimental si videoclip, iar data limita pentru inscrieri este 31 iulie.

Festivalul este organizat si anul acesta, pentru a doua oara, doar de voluntari. Delimitandu-se de politicile si finantarile culturale ale statului, Filmul de Piatra este un manifest pentru initiativa independenta si voluntariat.

Spotul care promoveaza inscrierea la aceasta editie are ca fundal sonor o melodie compusa si interpretata de Ada Milea si remixata de Platonic Scale.

Programul principal, dedicat cineastilor din Romania si Moldova

Tinerii cineasti din Romania si Moldova isi pot inscrie scurtmetrajele intr-una dintre cele 5 categorii: fictiune, documentar, animatie, film experimental si videoclip.

Filmul de Piatra este singurul festival romanesc care aduce impreuna autori din cele doua tari vecine si le dedica programul principal.

Perioada de inscrieri este deschisa pana la 31 iulie. Toate formularele se completeaza online, pe site-ul festivalului, www.filmuldepiatra.ro.

Concurs de scenarii pentru spoturi TV impotriva defrisarilor abuzive

A doua initiativa a festivalului Filmul de Piatra este destinata celor carora le pasa de viitorul padurilor, precum si de viitorul ecologic al Romaniei: in colaborare cu Asociatia Tasuleasa Social, Filmul de Piatra organizeaza un concurs de scenarii pentru spoturi TV sau de film scurt, care sa aduca in atentia publicului importanta protejarii padurilor, dar si care sa indemne la a lua atitudine fata de defrisarile abuzive. Autorii scenariilor finaliste vor fi invitati in cadrul Festivalului si in campusul Tasuleasa Social. De asemenea, organizatorii vor selecta unul sau doua dintre scenarii si vor cauta parteneri pentru a asigura partea de productie si a duce ideile pe marele si micul ecran.

Inscrierile pentru concursul de scenarii, denumit Action ᅢnd Cut, se fac pana la 31 iulie pe site-ul festivalului, www.filmuldepiatra.ro.

Manifest pentru voluntariat

A treia provocare este destinata voluntarilor. La editia din 2013 a Festivalului Filmul de Piatra au contribuit peste 50 de tineri din Piatra Neamt, inca 10 din tara si o echipa de 10 voluntari Tasuleasa Social. Festivalului li s-au alaturat si o serie de personalitati si artisti, printre care Ada Milea, Ion Barbu, Alteta Sa Regala Principele Nicolae al Romaniei, Alexandru Dabija si trupa We Singing Colors.

Anul acesta, voluntarii se pot inscrie online, cu idei despre rolul lor in festival. Filmul de Piatra ramane un cadru deschis pentru initiative si proiecte, fie ca tin de cinematografie sau de alte arte, de implicare sociala sau de ecologie.

Cea de-a VII-a editie a festivalului se va desfasura in mai multe locuri-cheie din orasul Piatra Neamt. Programul include si o seara-maraton, intr-un loc spectaculos, accesibil cu telegondola: platoul din varful muntelui Cozla. In cadrul acestei seri, publicul se va putea bucura de concerte live si de proiectii de film. Programul se va incheia doar dupa rasaritul soarelui.

Zilele de festival petrecute la Tasuleasa Social sunt dedicate voluntarilor, cineastilor si finalistilor concursului de scenarii. Acestia vor viziona filme, vor participa la programele educative din Padurea Pedagogica Tasuleasa, vor face drumetii, vor spune si vor asculta povesti la foc de tabara.