Setul de DVD-uri „Pintilie. Cineast” a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun DVD cu elemente speciale în cadrul celei de-a 11-a ediții a DVD Awards, premii oferite în cadrul Festivalului Il Cinema Ritrovato (29 iunie – 6 iulie), un eveniment amplu organizat de Cinemateca din Bologna și dedicat filmelor clasice, capodoperelor de arhivă și peliculelor restaurate, informeaza Transilvania Film.

Boxset-ul "Pintilie. Cineast" Foto: Transilvania Film

Discul bonus premiat include peste trei ore de extrase video selectate de Lucian Pintilie cu ajutorul lui Mihai Chirilov, prelucrate și remontate de Dana Bunescu.

Juriul DVD Awards a fost prezidat anul acesta de Peter von Bagh (directorul artistic al festivalului Il Cinema Ritrovato) și format din Lorenzo Codelli (vice-directorul Cinematecii Friuli din Gemona), Alexander Horwath (directorul Austrian Film Museum), Mark McElhatten (selecționer, fondatorul și directorul secțiunii dedicate filmului de avangardă la New York Film Festival) și renumiții critici de film Paolo Mereghetti și Jonathan Rosenbaum.

DVD Awards, cea mai importantă manifestare de acest gen din lume, încearcă să încurajeze și să ofere vizibilitate home entertainment-ului de calitate, selectând anual cele mai valoroase și mai bine realizate astfel de proiecte de pe piața internațională. Printre cele circa 30 de filme și colecții pe DVD și BluRay finaliste s-au aflat și copia restaurată a controversatului „Heaven’s Gate”, de Michael Cimino, „Lost And Found: American Treasures From The New Zealand Film Archive (UK – USA/1914 – 29)”, un proiect al National Film Preservation Foundation din SUA, și antologia „Polish Cinema Classics Volume II” produsă de Second Run. La aceeași gală de la Bologna, „3 Films by Roberto Rossellini starring Ingrid Bergman”, lansat de The Criterion Collection, a câștigat Premiul pentru cel mai bun boxset Blu-Ray, iar „Jean Epstein Coffret” produs de Cinemateca Franceză și Potemkine Films a obținut Premiul pentru cel mai bun boxset DVD. La categoria Cel mai bun Blu-Ray cu elemente speciale, alesul a fost boxsetul „Late Mizoguchi – Eight Films”, produs de Eureka Entertainment.

Un obiect de colecție pentru cinefili, DVD Box-ul „Pintilie. Cineast” este un proiect conceput și coordonat de Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania. Lansat anul trecut la TIFF, în prezența autorului, și distribuit pe piață de Transilvania Film, setul conține toate cele 11 filme ale apreciatului regizor român și un DVD bonus de materiale inedite ce recompun portretul cineastului prin lecții de cinema, conferințe de presă, colocvii, emisiuni TV, omagii, retrospective etc.

Cele 11 lungmetraje în versiuni restaurate sunt: „Duminică la ora 6”, „Reconstituirea”, „Salonul nr. 6”, „De ce trag clopotele, Mitică?”, „Balanța”, „O vară de neuitat”, „Prea târziu”, „Terminus Paradis”, „După-amiaza unui torționar”, „Niki Ardelean, colonel în rezervă”, „Tertium non datur”.

Boxset-ul DVD a fost produs de Transilvania Film și Filmex, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al ODS (Optical Disc Solutions).

Boxset-ul cuprinde 12 discuri (11 filme + 1 disc bonus) subtitrate in română si engleză.