Noaptea Lungă a Filmelor Scurte - ShortsUP, eveniment ajuns la a sasea editie, se va desfăşura pe 28 iunie, la Grădina Botanică din Capitală, unde spectatorii vor putea vota producţia preferată, din 15 filme ce concurează pentru premiul publicului, informeaza Agerpres.

Noaptea Lunga a Filmelor ScurteFoto: Afis

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte este un eveniment maraton care aduce la un loc cele mai premiate scurtmetraje din ultimul an.

Pentru prima dată, evenimentul Noaptea Lungă a Filmelor Scurte va include o competiţie internaţională de scurtmetraj în care cel mai bun film va fi ales de public şi răsplătit cu 1.500 de euro. Competiţia ShortsUP Audience Award este susţinută de Digi Film şi include 15 pelicule care au fost deja validate de marile jurii internaţionale de la Oscar, Sundance, Berlin, Palms Springs, Clermont-Ferrand. Pe 28 iunie, scurtmetrajele anului urmează să treacă şi testul publicului.

Filmele care vor putea fi votate de spectatori la Noaptea Lungă traversează în forţă 12 spaţii culturale diferite: Franţa, Spania, Danemarca, SUA, Rusia, Belgia, Canada, Polonia, Olanda, Finlanda, Marea Britanie şi România.

Printre filmele din competiţie se numără 'Helium' (regia: Anders Walter, Danemarca, 2014), câştigătorul premiului Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj în 2014, 'Inventar la final de lume' (regia: Bernardo Britto, SUA, 2013) - premiul publicului pentru cea mai bună animaţie la Sundance 2014. Scurtmetrajul care va pune la încercare emoţia spectatorilor este 'Cel de atunci' (regia: Esteban Crespo, Spania, 2012), votat cel mai bun film scurt la premiile Goya, dramă intensă despre viaţa unui fost soldat african.

Titlul românesc din competiţia Noaptea Lungă este proaspătul câştigător al Premiului Zilele Filmului Românesc acordat în secţiunea de scurtmetraj la TIFF 2014 - 'Să mori de dragoste rănită', regia: Iulia Rugină.

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte 2014 are loc la Grădina Botanică Bucureşti, de la ora 20,00 până în zori, la 5,00 dimineaţa. Spaţiu perfect pentru evadare urbană, grădina va fi animată de 6 ore de filme scurte plus muzică bună şi visuals create special de radio-ul de vacanţă nicecream.fm. Biletele pot fi achiziţionate în avans la preţul de 35 de lei prin MyTicket şi Eventim, folosind opţiunea 'print at home'. În limita locurilor rămase disponibile, vor putea fi cumpărate şi în seara evenimentului la preţul de 40 de lei.

ShortsUP face selecţii tematice cu cele mai premiate filme scurte din toată lumea, fie că e vorba de ficţiuni, animaţii, documentare sau filme scurte experimentale.