Filmul “Nu sunt faimos, dar sunt aromân”, in regia lui Toma Enache - primul vorbit în aromână din istoria cinematografiei mondiale - este prezentat publicului american cat si comunității românesti și armomânești din Statele Unite ale Americii. Potrivit ICR New York filmul va beneficia de sase proiectii la Washington, Charlotte, New York, Fairfield si Los Angeles.

Programul proiectiilor:

29 mai 201 4 – Washington, Landmark’s E Street Cinema, ora 7.00 pm

31 mai 201 4 – Charlotte, CPCC Overcash Performing Arts Center, ora 5.00 pm

4 iunie 201 4 - New York, la sediul ICR New York, Sala Auditorium, ora 7.00 pm

5 iunie 201 4 - New York, Kaufman Astoria Regal Cinemas, ora 7.30 pm

7 iunie 201 4 – Fairfield, Ludlowe Middle School, ora 7.00 pm

10 iunie 2014 - Los Angeles, RealD Theater, ora 8.00 pm

Pelicula este regizată de Toma Enache, care interpretează și rolul principal masculin. Lică Gherghilescu, director al Teatrului pentru Copii și Tineret din Constanța, și Teodora Garofil, actriță și cântăreață, sunt actorii distribuiți în cele mai importante roluri. În SUA, echipa care va veni pentru premiera acestui film va fi formată din regizorul Toma Enache și actorii Lica Gherghilescu și Teodora Garofil.

Aceste evenimente reprezintă o oportunitate pentru promovarea filmului românesc și punerea în valoare a comunității aromâne, care susține și cultura română în spațiul nord-american. Promovarea acestui nou film face parte din seria de premiere cinematografice pe care ICR New York dorește să le realizeze lunar.

În decembrie 2013, “Nu sunt faimos, dar sunt aroman” a fost nominalizat pentru Marele Premiu al Festivalului Internațional de Film “Babel”, din Cagliari, Italia, desfășurat sub Înaltul Patronaj al Parlamentului European, unde a obținut premiul Maestrale Unica, pentru cea mai bună reprezentatre a unei minorități lingvistice într-un film.

Acest film de lungmetraj, primul vorbit în aromână din istoria cinematografiei mondiale, a fost foarte bine primit de publicul din România și a avut un profund impact emoțional în diaspora.

Filmul artistic “Nu sunt faimos, dar sunt aromân” are o durată de 108 minute și este subtitrat în limbile engleză și română.

In filmul “Nu sunt faimos, dar sunt aromân” personajul Toni Caramușat, un regizor de succes, e fascinat de ideea că ar putea descoperi un al 13-lea adevăr absolut despre aromâni. Mitul ce stă la baza scenariului spune că păstrătoarea acestui adevăr e Armânamea, ultima descendentă din neamul său. Toni Caramușat se întâlnește cu fete din întreaga lume, cu speranţa că soarta îi va scoate în cale și adevărul, şi femeia la care visează. Le va gasi? Și dacă da, cu ce preţ?​