Doamna Danuta Wałęsa, soţia fostului lider al Solidarităţii Lech Wałęsa, va deschide joi seară, de la ora 20, la Cinema Studio, avanpremiera de gală în România a filmului biografic Wałęsa, în regia lui Andrzej Wajda.

Filmul WalesaFoto:

Potrivit comunicatului remis Hotnewes.ro, Wałęsa (titlul original Wałęsa: Man of Hope) reface traseul celebrului activist polonez, ulterior laureat al premiului Nobel pentru pace şi preşedinte al Poloniei, începând cu postura de electrician pe şantierul naval din Gdańsk în anii protestelor împotriva regimului comunist şi până la înfiinţarea primei mişcări sindicale independente din Europa de Est, Solidaritatea (“Solidarność”).

Ca de obicei, în spatele unui bărbat puternic se dovedeşte a fi o femeie şi mai puternică. În cazul lui Wałęsa este vorba de soţia sa. Fulminanta carieră politică a lui Lech Wałęsa se întrepătrunde, în filmul lui Andrzej Wajda, cu viaţa de familie. Relaţia cu soţia sa, Danuta (interpretată de Agnieszka Grochowska), casa plină de copii, precum şi problemele zilnice de familie sunt pentru viitorul preşedinte al Poloniei la fel de importante ca şi politica.

Visuri si secrete, de Danuta Walesa

Visuri si secrete, de Danuta Walesa

Foto: Coperta carte

Danuta Wałęsa este autoarea cărţii autobiografice “Visuri şi taine”, bestseller în 2011 la categoria “literatura faptului real”. Doamna Wałęsa va fi prezentă în această perioadă la Târgul de carte Bookfest 2014, acolo unde editura Curtea Veche Publishing va lansa volumul autobiografic Visuri şi taine. La Bookfest, domnul Emil Hurezeanu va intra într-un dialog cu autoarea, alături de Piotr Adamowicz, jurnalistul care a elaborat cartea doamnei Wałęsa, el însuşi fost activist al mişcării Solidaritatea din Gdańsk-ul anilor ‘80.

“O serie de membri ai sindicatului, consilieri, politicieni, jurnalişti şi fel şi fel de oameni intrau şi ieşeau din apartamentul nostru de dimineaţă şi până noaptea târziu”, scrie Danuta Wałęsaîn cartea sa. “Era un haos total, nu casă de oameni. Iar eu eram mamă, învăţătoare, bucătăreasă, femeie de serviciu, asistentă medicală… nu mai aveam timp de nimic altceva”. Autoarea cărţii povesteşte despre cum a luat soţul ei, Lech Wałęsa majoritatea deciziilor importante, inclusiv candidatura la preşedinţie în 1999, fără a ţine seama şi de dorințele ei. La momentul scrierii volumului, anii 2010-2011, Danuta Wałęsa declara că ea şi Lech Wałęsa duc deja vieţi separate.

Invitatul de onoare al celei de-a IX-a ediţii a Salonului Internaţional de Carte va fi Polonia. Pentru Bookfest 2014, Institutul Polonez a pregătit o serie de evenimente care promovează literatura poloneză, sub sloganul "Quo vadisPolonia? Spre următorul Nobel".

Danuta Wałęsa întrerupe tăcerea!

S-a născut pe 25 februarie 1949, iar numele de dinainte de căsătorie era Mirosława Danuta Gołoś. A lucrat într-o florărie din satul Mazovia, Polonia. Numele de Danuta (în loc de Mirosława) l-a folosit abia după ce s-a căsătorit cu Lech Wałęsa, a fost dorința lui.

Avea nouăsprezece ani când a plecat din satul natal din Mazovia, pentru a veni la Gdańsk. Doi ani mai târziu, a devenit soţia lui Lech Wałęsa.

A născut opt copii a căror fotografie apare și pe coperta cărţii autobiografice “Visuri şi taine”.

În perioada în care soţul ei a fost, în repetate rânduri, trimis în arest pentru atitudinea de opozant, în perioada evenimentelor din august 1980, după înfiinţarea Sindicatului Liber „Solidaritatea“, în perioada Legii Marţiale, când Lech Wałęsa a fost internat — în toate aceste momente de cumpănă, a avut grijă să protejeze ceea ce era, pentru ea, valoarea supremă: familia.

În anul 1983 a mers la Oslo pentru a ridica premiul Nobel pentru pace în numele soţului ei. Lui Lech Wałęsa i-a fost teamă că, dacă va ieşi din ţară, autorităţile nu-i vor mai permite să se întoarcă.

În anul 1990, în Seimul Poloniei libere (cea mai înaltă instituție a puterii legislative din Polonia - n. red), a stat alături de soţul ei, când acesta a depus jurământul de preşedinte.

Niciodată nu i-a plăcut să i se spună Prima Doamnă. Evita interviurile. De glorie nu a avut nevoie.

Acum, Danuta Wałęsa întrerupe tăcerea. Pe parcursul celor 550 de pagini ale cărţii Visuri şi taine(în original: Marzenia i tajemnice)

Avanpremiera filmului Wałęsaîn România este organizată împreună cu Institutul Polonez din București.

Wałęsa (titlul original Wałęsa: Man of Hope) este distribuit în România de Independenţa Film. Din 30 iunie, filmul Wałęsa fi distribuit în cinematografe, în București și în toată țara, după cum urmează: Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu, Hollywood Multiplex, Movieplex Cinema Plaza, Grand Cinema & More (Digiplex Băneasa), Cinema City Cotroceni (AFI Palace), Cityplex (Braşov), Cityplex (Constanţa), Arta 3D (Târgu Mureş).