Patru filme care au fost premiate in weekend, la Festivalul International de Film de la Cannes 2014, editia cu numarul 67 (14 - 25 mai) vor avea in curand premiera si in Romania, anunta Independenta Film. Lor li se alatura alte cinci productii prezentate la Cannes 2014 care vor intra in cinematografele romanesti.

Cei patru premianti sunt:

ADIEU AU LANGAGE / GOODBYE TO LANGUAGE, de Jean-Luc Godard si MOMMY, de Xavier Dolan - Premiul Juriului.

Julianne Moore - Premiul pentru interpretare feminina, pentru rolul din MAPS TO THE STARS, de David Cronenberg.

THE SALT OF THE EARTH, de Wim Wenders și Juliano Ribeiro Salgado Un Certain Regard - Premiul special.

Cele patru filme fac parte dintr-o serie de noua pelicule proiectate la editia din acest an a celebrului festival pe care Independenta Film le va aduce in cinematografele din Romania.

Primele filme de la Cannes 2014 care vor avea premiera si in Romania in curand sunt, in ordine cronologica:

- Maps to the Stars - in 31 octombrie

- Deux jours, une nuit / Two Days, One Night - in 14 noiembrie

- Jimmy’s Hall - in 5 decembrie

Lista completa a celor noua filme de la Cannes 2014 pe care le veti putea vedea si in cinematografele noastre, distribuite de Independenta Film:

Mommy. Regia: Xavier Dolan.

Adieu au langage / Goodbye to Language 3D. Regia: Jean-Luc Godard.

Maps to the Stars. Regia: David Cronenberg. Cu: Julianne Moore, John Cusack, Robert Pattinson, Mia Wasikowska.

The Salt Of The Earth. Regia: Wim Wenders

Deux jours, une nuit / Two Days, One Night. Regia: Jean-Pierre si Luc Dardenne. Cu Marion Cotillard.

Jimmy’s Hall. Regia: Ken Loach.

Coming Home. Regia: Zhang Yimou.

The Search. Regia: Michael Hazanavicius. Cu: Annette Bening.

Queen & Country. Regia: John Boorman. Cu: David Thewlis, Caleb Landry Jones, Tamsin Egerton, Vanessa Kirby, Richard E. Grant

Mommy - Regia: Xavier Dolan

Mommy este drama unei femei vaduve, mama unui adolescent in varsta de 15 ani care sufera de sindromul ADHD. Efortul disperat al mamei de a avea grija de baiatul ei de una singura pare a primi un ajutor nesperat. Kyla, o misterioasa fata mutata recent pe strada lor, se ofera sa dea o mana de ajutor si asta ar putea readuce un echilibru in vietile tuturor.

Filmat in formatul 1:1, Mommy a fost extrem de bine primit la Cannes (sursa: Variety.com), fiind unul dintre rarele momente cand s-a aplaudat spontan si frenetic. Criticii au fost foarte entuziasti si l-au mentionat pe tanarul regizor quebecois (25 de ani) alaturi de Godard si Almodovar.

La numai 25 de ani, regizorul, actorul si scenaristul Xavier Dolan are deja cinci filme regizate, dintre care trei au mai trecut deja pe la Cannes. J'ai tue ma mere / I Killed My Mothera obtinut trei premii in 2009, din care unul pentru tineri realizatori – Prix Regards Jeune, la fel Les amours imaginaires / Heartbeats,in 2010, iar Laurence Anywaysa primit Queer Palm, in 2012. Tom a la ferme (2013) a luat premiul FIPRESCI la Venetia si a facut parte din Selectia oficiala.

Mommy este al cincelea lungmetraj al lui Xavier Dolan, iar scenariul ii apartine tot regizorului. Pe coloana sonora veti putea recunoaste trupe celebre ale anilor ‘90: Dido, Counting Crows sau Oasis.

Adieu au langage / Goodbye to Language 3D - Regia: Jean-Luc Godard

Un barbat este atat de suparat pe sotia lui, care intr-o zi a intalnit un alt barbat, pe o banca, in parc, incat aproape ca nici nu mai vorbesc aceeasi limba.

Adieu au langage / Goodbye to Language este al 39-lea film al lui Jean-Luc Godard, dupa un scenariu scris tot de el. Filmul a fost filmat in 3D si va fi distribuit in SUA de 20th Century Fox, iar in Europa de Wild Bunch.

Jean-Luc Godard este adesea identificat cu miscarea La Nouvelle Vaguedin cinematografia franceza a anilor ‘60. Este considerat “cel mai radical” cineast al anilor ‘60-’70. In 2010, Godard a fost premiat onorific de catre Academy Awards, cei care organizeaza Oscar-urile in SUA, dar regizorul francez nu s-a prezentat la ceremonie.

Filmele lui Jean-Luc Godard au inspirat regizori celebri, precum: Martin Scorsese, Quentin Tarantino, Steven Soderbergh, Jim Jarmusch, Wong Kar-wai, Bernardo Bertolucci, Pier Paolo Pasolini sau Wim Wenders. Acesta din urma participa si el cu un film la Cannes 2014, The Salt Of The Earth, pelicula care va fi adusa in Romania tot de Independenta Film.

Maps to the Stars - Regia: David Cronenberg

Cu: Julianne Moore, John Cusack, Robert Pattinson, Mia Wasikowska.

O incursiune in lumea complicata a Hollywood-ului si a culturii occidentale, o lume populata de celebritatile pline de orgolii, impreuna cu oamenii lor de casa.

Regizorul canadian David Cronenberg, poreclit “Baronul sangelui”, a devenit cunoscut in urma remake-ului The Fly(1986) si apoi a lui Videodrome(2003). Alte titluri celebre ale lui Cronenberg sunt A History of Violence(2005), Crash(1996) si eXistenz(1999), acestea din urma fiind foarte bine primite la vremea respectiva la festivalurile de la Cannes si Berlin.

Maps to the Stars deja a primit din partea Motion Picture Association of America (MPAA, sistemul de calificative din SUA) rating-ul R-Restricted, persoanele sub 17 ani pot intra la film numai insotite.

The Salt Of The Earth - Regia: Wim Wenders

The Salt Of The Earth este cel mai recent film al regizorului german de Oscar, Wim Wenders (Pina, Faraway, So Close!). Filmul este un documentar biografic, portretul lui Sebastiao Salgado, cunoscutul fotograf brazilian, vazut prin ochii a doua persoane: regizorul Juliano Ribeiro Salgado, fiul care incearca sa inteleaga mai bine de ce tatal sau a stat mai mult plecat de-acasa, si regizorul Wim Wenders, fotograf si mare admirator al operelor lui Salgado Senior.

The Salt Of The Earth este o coproductie Franta - Italia - Brazilia.

Deux jours, une nuit / Two Days, One Night - Regia: Jean-Pierre si Luc Dardenne

Cu Marion Cotillard

Deux jours, une nuit / Two Days, One Night este o drama care urmareste povestea Sandrei, o tanara care are la dispozitie un singur weekend pentru a-si convinge colegele sa renunte la bonusuri pentru ca ea sa-si pastreze locul de munca.

Jean-Pierre si Luc Dardenne, cunoscuti si sub numele de “Fratii Dardenne”, sunt veterani la Cannes. Ei au deja acasa doua premii Palme d’Or, ceea ce nu e putin lucru, unul pentru Rosetta(1999), cel de-al doilea pentru filmul L’Enfant. Jean-Pierre si Luc Dardenne sunt considerati echivalentul francez pentru cuplul de regizori americani Joel si Ethan Coen. Anul acesta, cei doi se intorc la Cannes cu cel mai recent film al lor, Deux jours, une nuit / Two Days, One Night, pelicula care include in distributie o castigatoare de Oscar: Marion Cotillard.

Coming Home - Regia: Zhang Yimou

Un chinez fuge in America pentru a scapa de un mariaj fortat. Insa, la intoarcerea sa acasa, el este trimis intr-un lagar de munca.

Zhang Yimou este regizorul primului film chinez nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film strain. Este vorba de Ju Dou, din 1990, apoi de Raise the Red Lantern, in 1992 si Hero, in 2002. Regizorul Zhang Yimou a mai regizat House of Flying Daggers(2004), Curse of the Golden Flower(2006). Cel mai recent film al sau este The Flowers of Warsi l-a avut in rolul principal pe Christian Bale.

Coming Home (2014), filmul care participa anul acesta la Cannes ii are pe afis pe actrita Li Gong (2046, Raise the Red Lantern, Hannibal Rising, Miami Vice, Memoriile unei gheise) si pe actorul Daoming Chen (Hero, Internal Affairs, Aftershock, Back to 1942).

Queen & Country - Regia: John Boorman

Drama autobiografica. Filmul iși desfașoara actiunea in anii ’50. Un tanar englez din Londra se alatura armatei britanice pentru a lupta in Razboiul din Coreea.

Queen & Country este cel mai recent film al regizorului John Boorman (Excalibur, Deliverance, Hope and Glory, The Tailor of Panama). Boorman are 3 premii la Cannes si 4 nominalizari. A fost de 5 ori nominalizat la Oscar, de 2 ori la Globul de Aur, de 3 ori la BAFTA, de 2 ori la Berlin.

Pentru acest lungmetraj, anul trecut, regizorul britanic a filmat timp de 6 saptamani si in Romania, la Castel Film.

The Search - Regia: Michael Hazanavicius.

Cu: Annette Bening.

O femeie care lucreaza pentru un ONG leaga o relatie speciala cu un tanar din Cecenia, tara devastata de razboi.

Michael Hazanavicius este un regizor francez de origine lituaniana. Cel mai cunoscut film al sau, The Artist(2011), a castigat Oscar-ul pentru cel mai bun film si Premiul pentru cel mai bun regizor. In afara de The Artist, singurele lungmetraje realizate de Hazanavicius au fost OSS 117: Cairo, Nest of Spies(2006) si OSS 117: Lost in Rio(2009), doua parodii la filmele cu spioni. In ambele, rolul principal este jucat de Jean Dujardin, actorul din The Artist.

In 2014, Hazanavicius revine cu The Search, un remake al unui film omonim din 1948. In distributie o regasim pe Annette Bening, cunoscuta publicului din cele peste 35 de filme in care a jucat, inclusiv American Beauty(1999), The Kids Are All Right(2010) - nominalizat la Oscar, distribuit in Romania de Independenta Film, Mars Attacks(1996) si The Siege(1998).

Jimmy’s Hall - Regia: Ken Loach

Activistul politic Jimmy Gralton este deportat din Irlanda in timpul razboiului civil din 1930.

Ken Loach este autorul unei impresionante liste de filme care cuprinde: Kes(1969), Sweet Sixteen(2002), Looking for Eric(2009), The Wind That Shakes the Barley (2006), Ae Fond Kiss(2004), My Name Is Joe(1998), Route Irish (2010), The Angels’ Share (2011, Selectia oficiala, Cannes, 2012). Ultimele doua lungmetraje au fost distribuite in Romania de Independenta Film.

Ken Loach s-a nascut in Anglia si acum are 77 de ani. A debutat in 1867 cu Poor Cow, iar in 1969 a realizat Kes, care a fost si inca mai este considerat unul dintre cele mai bune filme britanice. De-a lungul timpului, Loach a regizat un numar impresionant de filme si a primit un numar la fel de impresionant de premii.