Cineastul francez de origine romana Radu Mihaileanu a primit titlul de Ofiter al Ordinului Artelor si Literelor din partea ministrului francez al Culturii, Aurelie Filippetti, in cadrul unei ceremonii ce a avut loc sambata la Cannes, informeaza Mediafax.

Radu MihaileanuFoto: festival-cannes.fr

"Sunteti un artist militant in inima comunitatii, un ascultator al opiniilor din lumea intreaga, un mare aparator al diversitatii culturale si un model de integrare in stil francez", a declarat Aurelie Filippetti.

Primind aceasta distinctie, cineastul de origine romana, vizibil emotionat si cu lacrimi in ochi, a rostit un discurs de multumire foarte scurt, in care a spus ca este, inainte de toate, "un Ofiter al celor de langa noi si al fiintei umane".

Aceeasi recompensa a fost acordata, la ceremonia de sambata, regizoarei neozeelandeze Jane Campion, presedintele juriului editiei din acest an a Festivalului de Film de la Cannes, si patronului studiourilor de animatie DreamWorks, Jeffrey Katzenberg.

Nascut in 1958, la Bucuresti, Radu Mihaileanu este fiul unui jurnalist evreu, Mordechai Buchman, care, dupa ce a evadat din lagarul de concentrare unde fusese deportat de nazisti, si-a schimbat identitatea.

Mihaileanu a debutat in lungmetraj cu "Trahir", care a obtinut Grand Prix des Ameriques la Festival des Films du Monde de la Montreal. Recunoasterea internationala a venit odata cu cel de-al doilea film, "Trenul vietii/ Train de vie", care a primit premiul FIPRESCI la Venetia si premiul publicului la Sundance.

El si-a reconfirmat talentul si dragostea pentru temele sale favorite - exilul si identitatea nationala - cu "Traieste/ Va, vis et deviens!", recompensat cu Label Europa Cinemas si premiul publicului sectiunii Panorama la Festivalul de la Berlin si cu premiul pentru cel mai bun scenariu original la gala Cesar 2005.

In 2009, Radu Mihaileanu a scris si a regizat "Concertul", nominalizat la Globul de Aur pentru cel mai bun film strain, premiat cu Cesar pentru cel mai bun sunet si cea mai buna coloana sonora si laureat al galei Gopo 2010 la categoriile "montaj", "scenografie", "machiaj/coafura" si "muzica originala".

Cel mai recent film regizat de Mihaileanu, "Izvorul femeilor/ La source des femmes", a fost selectat in competitia oficiala a Festivalului de Film de la Cannes in anul 2011 si s-a numarat printre lungmetrajele care au concurat pentru trofeul Palme d'Or.