Începând cu data de 17 mai, micuții cinefili vor putea urmări trei filme de excepţie la sala de cinema Elvire Popesco a Institutului Francez din Bucuresti (Bd. Dacia nr. 77) . După fiecare proiecţie vor fi dezbateri despre animaţii, cu animatorii Vasi Alboiu şi Dan Panaitescu.

Filmul care va deschide seria adresată copiilor peste 3 ani este Kirikou şi vrăjitoarea (17 – 18 – 24 – 25 mai).

Kirikou e un băieţel dintr-un sat din Africa, asupra căruia Karaba, vrăjitoarea, a aruncat un cumplit blestem: izvorul a secat, iar oamenii dispar în mod misterios. Kirikou vrea să elibereze satul de vrăjitoare şi să-i descopere secretul.

Pe data de 23 şi 24 mai urmează Ernest și Célestine, nominalizat la premiile Oscar 2014 şi premiat la Festivalul de la Cannes şi la gala César.

Ernest și Célestine e povestea unui urs uriaş, răcit şi înfometat, care cotrobăie prin gunoaie. Tocmai când e gata să înfulece orice îi iese în cale, îl opreşte un strigăt ascuţit de şoricel. Încearcând să-şi salveze viaţa, Célestine reuşeşte să i-o întoarcă pe dos pe cea a lui Ernest. În aceste împrejurări nefericite se naşte o prietenie atipică, pe care o contestă atât lumea aristocrată a şoriceilor, cât şi cea interlopă a urşilor. În zadar însă, căci Ernest şi Célestine vor demonta toate prejudecăţile.

Benjamin Renner, co-regizor la Ernest şi Célestine, va fi prezent la proiectia de la Institutul Francez din Bucureşti, pe 23 mai, ora 18.00. În România, animaţia Ernest şi Célestine a fost cea care a deschis cea de-a opta ediţie a Festivalului de Film Anim’est, care s-a desfăşurat în Capitală, între 4 şi 13 octombrie 2013. Jean-Paul Commin, unul dintre producătorii filmului de animaţie Ernest şi Célestine, a fost prezent la ediţia de anul trecut a festivalului Anim’est.

Al treilea film propus este Mama mea este din America şi l-a întâlnit pe Buffalo Bill, povestea unui băieţel de şase ani, Jean, care anul acesta intră la şcoală. În sfârşit va învăţa să citească. Însă învăţătoarea lui e foarte severă. În prima zi îl pune să spună profesia mamei sale. Nu ştie să răspundă. A uitat. Începe să inventeze. Proiecții pe 31 mai și 1-7-8 iunie.

După fiecare proiecţie vor fi dezbateri despre animaţii, cu animatorii Vasi Alboiu şi Dan Panaitescu. Preţul biletului pentru copii şi pentru adulţi este de 5 lei pentru proiecţiile din perioada 17 – 18 mai.

Evenimentul este organizat de Institutul Francez din Bucureşti în parteneriat cu Anim’Est.