Scurtmetraje premiate la marile festivaluri europene şi americane, precum cele de la Sundance, Rotterdam şi Berlin vor putea fi vizionate in cadrul celei de-a şasea ediţii a evenimentului Noaptea Lungă a Filmelor Scurte care va avea loc pe 28 iunie, la Grădina Botanică din Bucureşti.

Potrivit Mediafax, la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte 2014, Grădina Botanică se transformă în sală de cinema în aer liber, iar cerul şi iarba verde vor fi decorul pentru cel mai mare picnic nocturn din Bucureşti: două ecrane gonflabile, şase ore de filme scurte, muzică şi jocuri. Este singura noapte din an în care spectatorii prind răsăritul de soare urmărind poveşti cinematografice alături de mii de cinefili.

Programul evenimentului din 28 iunie aduce la un loc filme premiate în marile festivaluri şi gale europene şi americane: Oscar, Sundance, Berlin, Rotterdam, Aspen ShortFest şi Raindance.

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte este organizată în fiecare vară de ShortsUP, numitorul comun al filmelor scurte şi bune din toată lumea. Anul trecut, peste 2.000 de spectatori s-au adunat pe iarba Grădinii Botanice din Bucureşti pentru a vedea filme scurte la evenimentul-retrospectivă Best Of ShortsUP.

Până la picnicul nocturn al verii, spectatorii bucureşteni se vor întâlni cu scurtmetrajele ShortsUP sâmbăta aceasta, la Noaptea Muzeelor, în expoziţia World Press Photo Bucureşti, amplasată în Piaţa Universităţii. O selecţie de filme scurte documentare ce explorează teme sociale, politice şi culturale de actualitate va completa atmosfera celei mai importante expoziţii internaţionale de fotojurnalism. Colecţia de scurtmetraje documentare de la Noaptea Muzeelor va rula în aer liber începând cu ora 21.00, iar intrarea este liberă.

ShortsUP este un proiect dedicat scurtmetrajelor realizat de ORICUM. Programele tematice şi filmele recomandate pe site includ producţii sub 30 de minute premiate şi nominalizate la Oscar, Bafta, Berlin, Cannes, Clermont-Ferrand, Sundance şi alte evenimente de profil importante. În ultimii cinci ani, evenimentele ShortsUP au fost adesea experienţe interactive şi mixuri neconvenţionale între film şi arte conexe cinematografiei.

ShortsUP Musicology a fuzionat scurtmetrajele cu muzica pe scena Operei Naţionale Bucureşti, iar Adevăr sau Provocare a explorat graniţa dintre cinema şi teatru la Muzeul Naţional de Artă Contemporană. O dată pe an, ShortsUP organizează Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, maratonul nocturn al iubitorilor de cinema în doze mici.