În perioada 3-5 mai 2014, la sala de cinema Elvire Popesco a Institutului Francez din Bucureşti şi pe terasa Chez Elvire se desfăşoară Festivalul Internațional de Foarte Scurt Metraj „TRÉS COURTS”.

Festivalul International de Foarte Scurt MetrajFoto: Afis

Festivalul propune o selecţie de filme foarte scurte venite din întreaga lume şi o a doua selecţie naţională de filme româneşti. In festival sunt reprezentate toate genurile: ficţiune, documentar, animaţie, film experimental. Amatori sau profesionişti, începători sau celebri, clasici sau inovatori, regizorii acestor foarte scurt metraje vin din toate colţurile lumii.

Spectatorii vor putea vota filmul preferat, iar regizorul cu cele mai multe voturi câştigă Premiul Publicului. Premiile sunt oferite de Orange şi Institutul Francez Cluj.

Organizaţia Internatională a Francofoniei va acorda un premiu special pentru filmul românesc, care pune în valoare limba franceză şi/sau abordează teme legate de drepturile omului, pace şi democraţie, diversitate lingvistică şi culturală, dezvoltare solidară şi durabilă, educaţie şi formare. Premiul OIF are o valoare de 250 de euro şi este însoţit de o diplomă.

Potrivit Institutului Francez, festivalul se derulează în aproape 20 de oraşe din România, iar în Bucureşti între 3-5 cu programul următor:

CINEMA ELVIRE POPESCO:

3 mai, ora 11 - Selecţia familială. Pentru toată familia începând cu vârsta de 6 ani

4 mai, ora 11 - Selecţia familială. Pentru toată familia începând cu vârsta de 6 ani

BISTRO CHEZ ELVIRE

3 mai, ora 20: Selecţia internaţională, partea 1

4 mai, ora 20: Selecţia internaţională, partea a 2-a

5 mai, ora 20: Selecţia naţională + Selecţia "Paroles de Femmes"

Intrarea este liberă la proiecțiile în aer liber, iar pentru proiecțiile de la Cinema Elvira Popescu, prețul biletului este de 5 lei.

Festivalul Internaţional de foarte scurt metraj TRÉS COURTS este unic în felul său, deoarece prezintă filme de maxim 3 minute, venite din toate colţurile lumii. A 16-a ediţie a festivalului a atras in 2014 noi ţări, care vor găzdui Très Courts pentru prima dată anul acesta: Australia, Estonia, Grecia, Irlanda, Nigeria, Ucraina (în 3 oraşe!) şi Statele Unite ale Americii (la New York!)

Festivalul de foarte scurt metraje permite multor regizori, confirmaţi sau debutanţi, să îşi exprime viziunea lor asupra lumii prin tehnici şi moduri de difuzare diverse, indiferent de gen nanoficţiune, animaţie, documentar). Cu filme foarte scurte, deci mai puţin scumpe ca producţie, festivalul acordă şansa afirmării pe scena internaţională tuturor talentelor indiferent că vin din Tunis, Montpellier, Paris, Bucureşti sau Bogota.

Pentru al optulea an consecutiv, Institutul Francez din România organizează, în completarea festivalului Très Courts, o competiţie specială de foarte scurt metraje româneşti, promovând astfel talentele locale. 15 filme au

fost selecţionate anul acesta şi vor fi proiectate în oraşele din România şi Moldova care găzduiesc festivalul. Publicul este invitat să-şi voteze preferaţii pentru decernarea „Premiului Publicului din România”.

Evenimentul este organizat de Institutul Francez din România.