Festivalul Filmului European are loc anul acesta in perioada 9 – 15 mai la Bucuresti si 16 – 18 mai la Targu-Mures. Potrivit organizatorilor, editia din acest an le aduce cinefililor un numar de 42 de filme (drame, comedii, filme biografice, documentare si de animatie, de lungmetraj si scurtmetraj) din 25 de tari.

„Dorim sa aducem un suflu proaspat Festivalului Filmului European care, ajuns la cea de-a XVIII-a editie, isi serbeaza majoratul. Selectia excelenta de filme europene este completata de evenimente conexe care ne dorim sa atraga si public nou. Festivalul incepe de Ziua Europei. Impartasim valorile europene si participam la dialogul intercultural european. Cinematografia romana este perfect conectata la fenomenul european, iar cineastii nostri sunt adevarati campioni. Este datoria noastra sa acordam sprijinul si atentia necesara regizorilor, actorilor, cineastilor romani in general, in acord cu performantele lor“, declara Liviu Jicman, vicepresedintele Institutului Cultural Roman.

Proiectiile din Bucuresti vor avea loc la cinematografele Studio si Elvire Popesco, iar cele din Targu-Mures la cinematograful Arta.

„Ne face o deosebita placere sa putem relua traditia editiilor locale prin includerea orasului Targu-Mures pe harta Festivalului. Astfel, cinefilii din Transilvania se vor bucura impreuna cu noi de selectia de filme a acestei editii. Acest lucru nu ar fi fost posibil fara implicarea partenerilor nostri locali“, adauga vicepresedintele ICR.

Este deja o traditie ca Festivalul Filmului European sa aiba in fiecare an un ambasador onorific, invitat sa regizeze clipul de promovare a festivalului, oferind astfel o viziune personala asupra caracteristicilor filmului european si asupra rolului pe care acesta il are in cinematografia mondiala. Ambasadorul editiei de anul acesta este regizorul Adrian Sitaru, autor a numeroase productii cinematografice, printre care scurtmetrajul Colivia si lungmetrajele Pescuit sportiv si Din dragoste cu cele mai bune intentii.

Celebram presedintia elena a Uniunii Europene cu un concert si o gala de deschidere in culorile si spiritul Greciei.

Festivalul este precedat de concertul muzicianului grec Yorgos Nousis, ale carui compozitii combina elemente clasice si de jazz cu teme si sound-uri populare balcanice. Concertul va avea loc in seara zilei de 8 mai in gradina Institutului Cultural Roman si este organizat impreuna cu Fundatia Culturala Greaca.

La Seara de gala a Festivalului, care va avea loc vineri, 9 mai, la Cinema Studio, va fi proiectat filmul Miss Violenta (Grecia, 2013) in prezenta regizorului Alexandros Avranas si a actritei Eleni Roussinou. Filmul – povestea unei duble prabusiri – a fost selectat in numeroase festivaluri si recompensat cu premii la Venetia (Leul de Argint, Coppa Volpi, Fedeora), Reykjavik, Stockholm, Montreal.

In program se regasesc numeroase productii care au tinut capul de afis la festivaluri de prestigiu precum Cannes, Venetia, Rotterdam, Sundance, Karlovy Vary.

Selectia festivalului include, de asemenea, doua documentare romanesti: Bucuresti, unde esti?, regia Vlad Petri (inclus in competitia Festivalului de Film de la Rotterdam si de la TIFF), respectiv Cantece pentru un muzeu, regia Eliza Zdru (Astra, Visions du Réel DOCM – Nyon, Krakow Film Festival Market, Hot Docs Doc Shop), coproductia La limita de jos a cerului (Romania – Moldova), regia Igor Cobileanski, o selectie cu cele mai recente scurtmetraje ale regizorului Adrian Sitaru, precum si o sectiune de filme scurte realizate de studentii de la U.N.A.T.C..

Festivalul este organizat de Institutul Cultural Roman impreuna cu Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, sub egida EUNIC, cu sprijinul ambasadelor si centrelor culturale ale tarilor europene.