A XXXIII-a ediție a Festivalului internațional de film de la Istanbul a debutat vineri, 4 aprilie, în cadrul unei ceremonii la Lütfi Kırdar Convention and Exhibition Center dedicată sărbătoririi centenarului cinematografiei turce. Festivalul este cel mai prestigios eveniment din Turcia dedicat filmului și oferă timp de două săptămâni cinefililor din Istanbul posibilitatea vizionării de filme din toată lumea organizate în 23 de sectiuni, alături de întâlniri cu regizorii, sesiuni de master class, workshopuri și dezbateri.

Cinematografia românească este reprezentată în acest an de filmele Câinele japonez, regia Tudor Cristian Jurgiu, Trei exerciții de interpretare în regia lui Cristi Puiu și The Zero Theorem, o coproducție britanico-americano-francezo-română, regia Terry Gilliam.

Câinele japonez va fi difuzat în secțiunea New Visions, secțiune ce cuprinde filme realizate de tineri regizori apreciați de către public și critici și care au primit premii internaționale. Câinele japonez a fost premiat la Festivalul de Film de la Varșovia. Filmul va rula în zilele de 15, 16 și 17 aprilie. Proiectiile vor fi urmate de sesiuni de discutii și intrebări avându-l ca invitat pe regizorul Tudor Cristian Jurgiu.

Trei exerciții de interpretare este prezentat în secțiunea From The World Of Festivals, secțiune dedicată filmelor ce au câștigat premii importante la pricipalele festivaluri de film ale lumii și reflectă ultimele tendințe ale lumii cinematografice. Filmul va rula în cinematografele festivalului în zilele de 7, 10 și 12 aprilie. The Zero Theorem fi difuzat în secțiunea Masters în zilele de 5, 6, 7 și 10 aprilie.

De asemenea, în cadrul festivalului, scenaristul român Răzvan Rădulescu a fost invitat să facă parte din juriul secțiunii de Competiție internațională, iar prozatorul și criticul literar Angelo Mitchievici va face parte din juriul secțiunii FIPRESCI. Tânărul regizor român Ruxandra Cernat va participa la secțiunea Meetings on the Bridge, secțiune ce va fi la a noua ediție în cadrul festivalului. Meetings on the Bridge este o platformă pentru lansarea de co-producții, aducând la aceeași masă regizori, producători, scenariști și reprezentanți ai instituțiilor de film din Turcia și din țări europene.

Prima editie a Festivalul Internațional de Film Istanbul a avut loc in anul 1982. Festivalul conține atât proiectii de filme noi cât și retrospective, proiecții de filme mute acompaniate de muzică live, concursuri de benzi desenate, expoziții și workshopuri de specialitate. Secțiunile festivalului cuprind competiții naționale și internaționale, cinematografia românească fiind premiată în repetate rânduri. La Istanbul vor fi prezenți regizori de film, actori și producători din întreaga lume, având o excelenta publicitate în media audiovizual. În ultimii ani Institutul Cultural Român din Istanbul a avut o strânsă colaborare cu festivalul, directorul festivalului, Azize Tan, participând la TIFF 2012 prin intermediul programului de mobilitate al Institutului Cultural Român de la Istanbul. Cineaștii români au fost nelipsiți din juriul festivalului în ultimii ani și au participat în mod constant la evenimentele din cadrul festivalului IKSV.

În cadrul strategiei de promovare în Turcia a noii cinematografii românești, Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemir-Istanbul își continuă colaborarea cu Festivalul Internațional de Film Istanbul, sprijinind parciparea cineaștilor români și a filmelor românești în cadrul festivalului. De șapte ani, ICR Istanbul se implică în participarea filmelor românești la diverse festivaluri din Turcia, participare încununată și cu premii, răspunzând interesului constant față de cinematografia românească-informează ICR Dimitrie Cantemir-Istanbul.