Cea mai importantă retrospectivă dedicată filmului românesc organizată vreodată în Benelux va avea loc la Bruxelles, în luna aprilie, la Cinemateca regală a Belgiei şi marchează 100 de ani de cinematografie în micul Paris.

Retrospectiva film romanescFoto: ICR

21 de filme, de la operele noului val (Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu), la cineaştii deceniilor trecute (Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Elisabeta Bostan, Andrei Blaier, Dan Piţa, Mircea Daneliuc) – sau întemeietorii celei de a şaptea arte (Jean Georgescu) conturează fresca seculară a filmului românesc.

Potrivit comunicatului remis Hotnews.ro, luna filmului românesc va debuta pe 3 aprilie cu o conferinţă a profesoarei universitare Dominique Nasta de la Universitatea Liberă Bruxelles: Cinematografia românească de la A la Z : radiografia unui fenomen, urmată de filmul lui Lucian Pintilie : Reconstituirea (1969).

„Mult timp necunoscută în lume, cinematografia românească este de acum o valoare sigură, recompensată cu premii importante şi care a stârnit entuziasmul criticilor şi publicului”, scrie Dominique Nasta.

Ciclul se termină pe 30 aprilie cu primul film realizat în România: superproducția Independenţa României (1912) de Grigore Brezeanu şi Aristide Demetriade, acompaniată live de pianista de jazz Ramona Horvath.

Retrospectiva organizată de Cinemateca regală a Belgiei şi Institutul Cultural Român Bruxelles, cu o programare propusă de filmologul Dominique Nasta, a fost realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Arhivei Naţionale de Film.