Filmul "Lopata e prea mica" (The shovel is too small) prezinta istoria socialismului din Iugoslavia prin prisma muncitorilor-model. Daca Rusia Sovietica l-a avut pe Alexei Stahanov, Iugoslavia l-a avut pe Alija Sirotanovic, cel care alaturi de echipa sa a reusit sa excaveze 152 de tone de carbune intr-o singura tura, depasind recordul mondial in extractia carbunelui stabilit in Rusia stalinista. Victoria lui Sirotanovic a fost cotata ca o victorie a lui Tito asupra lui Stalin. La zeci de ani dupa caderea comunismului nostalgicii inca viseaza la "Epoca de aur".

Captura film The shovel is too smallFoto: Captura film Internet

In perioada 1939-1980, Iugoslavia a fost condusa de Josip Broz Tito. Chiar daca Tito a fost aliatul lui Stalin imediat dupa razboiul mondial, incepand cu anul 1948, regimul comunist de la Belgrad a inceput sa se distanteze de influenta rusilor. Asta nu inseamna ca Iugoslavia a scapat de comunism, ba din contra Tito si-a impus propria viziune si propriul regim socialist.

  • HotNews.ro a prezentat in premiera, in perioada, 14-17 martie filmul documentar "Lopata e prea mica, tovarase Tito!"

Filmul va fi proiectat in cadrul Festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania, desfasurat perioada 17-23 martie 2014. Aflat la a saptea editie, festivalul aduce la Bucuresti 50 de filme, impartite in 5 sectiuni principale si proiectii speciale, dar si matinee pentru liceeni, un atelier de film documentar, spectacole de teatru, dezbateri, un masterclass al cineastului polonez Marcel Lozinski si chiar un traseu turistic aparte - Marele circuit al spagii.

Sinopsis

Rusia Sovietica l-a avut pe Alexei Stahanov ca muncitor-model. Insa iugoslavul Alija Sirotanovic l-a invins. Legenda spune ca, atunci cand Tito s-a oferit sa ii indeplineasca o dorinta, Sirotanovic a cerut o lopata mai mare. Figura lui Sirotanovic a aparut pe bancnota de 20 000 de dinari emisa de 1 Mai – ziua muncii – in 1987. Peste aproximativ 25 de ani, echipa filmului de fata roaga un numar de tineri sa il identifice pe barbatul de pe bancnota. Tinerii nu reusesc, insa cei mai in varsta nu numai ca il tin minte pe Sirotanovic, dar isi aduc aminte si de taberele de munca de altadata, pe care incearca cu elan sa le readuca la viata. Traiasca Iugo-nostalgia!