26 de filme din 22 de țări concurează anul acesta pentru trofeele Festivalului Internațional de Film NexT (3-7 aprilie), în Competiția internațională. Co-selecționerii Irina Trocan și Andrei Rus au ales dintre cele peste 1000 de filme înscrise în festival câteva dintre cele mai provocatoare scurtmetraje recente. Spectatorii NexT se vor delecta cu viziuni inedite și povești venite de prin toată lumea, din Marea Britanie și Franța până în Argentina sau Kârgâztan.

Unul dintre membrii juriului de anul acesta va fi renumitul cineast britanic Peter Webber, regizorul unor filme ca Girl with a Pearl Earring, cu Scarlett Johansson și Colin Firth, nominalizat la trei premii Oscar și zece premii BAFTA, și Hannibal Rising. Acesta va susține și un masterclass de regie la NexT, pentru cineaști și cinefili.

Alături de el, vor juriza Competiția internațională, dar și pe cea românească, Karel Och (Cehia, directorul artistic al Festivalului de la Karlovy Vary), Martina Bleis (Germania, membră a comitetului de selecție al Berlinale Co-Production Market), Julia Sinkevych (Ucraina, coordonatoarea Departamentului de Evenimente și Proiecte internaționale la Festivalul de Film de la Odessa), Alfonso González Aguilar (Spania, compozitor de muzică de film), Vava Ștefănescu (România, coregraf, manager cultural) și Vlaicu Golcea (România, muzician).

„Un lucru rămâne constant de la an la an în cum alegem filmele din competiție, deși e destul de greu de măsurat, e chiar un pic vag: contează calitatea lor cinematografică, densitatea lor ca filme, mai mult decât contează subiectul. Chiar dacă toate scurtmetrajele din competiție sunt narative, dacă m-ar pune cineva să vorbesc despre ele, cred că aș prefera să le descriu stilul sau să încerc să le găsesc genul în loc să le rezum”, spune criticul de film Irina Trocan.

Spectatorii vor vedea, printre altele, un film alb-negru cu doi copii (îndreptățit) diabolici - Tin & Tina, un porno cu jucării - Testicles in Fabric, un SF est-european cu tehnologie ținută parcă laolaltă cu benzi de scotch, numit Teleportorul Zovko, o animație autobiografică cinefilă - Noaptea americană a lui Angelique, și un film splendid vizual care ar putea avea appeal turistic dacă turiștii din centrul lui n-ar fi atât de respingători – britanicul Alluvion.

Pentru co-selecționerul Andrei Rus, cele mai incitante sunt scurtmetrajele care se îndepărtează de convenții clare și refuză încadrarea în genuri narative: Filme para Poeta Cega, Mahjong, No More Lonely Nights, Rei Inùtil sau El ruido de las estrellas me aturde sunt câteva exemple în acest sens. „Apoi, am fost interesat de filme care abordează probleme sensibile pentru societatea noastră, unele, în opinia mea, nediscutate suficient sau de prea multe ori tratate superficial în mass-media: Un chien de ma chienne e un film feminist, Seagull e despre segregare etnică, iar Undress Me are în prim-plan o situație reprezentativă pentru diferențele de natură sexuală”, declară criticul Andrei Rus.

Două nume românești se regăsesc printre cele 26 de concurente în Competiția internațională: Mâine, Bach..., în regia lui Mihnea Andrei Ciorică, și Idle, de Raia Al Souliman. Pentru prima dată, NexT va avea și o competiție românească, filmele urmând a fi anunțate în curând.

Festivalul Internaţional de Film NexT este organizat de Societatea Culturală NexT. Cea de-a opta ediție va avea loc între 3 și 7 aprilie, la Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPro, Club Control, J’ai Bistrot și Ceainăria Cărturești.