Anca Damian, alaturi de coproducatorii Guillaume de Seille (Arizona Production) si Wlodek Matuszevski (Filmograf) au prezentat saptamana trecuta Muntele magic in cadrul sesiunii de Proiecte in productie din cadrul Cartoon Movie (Lyon 5-7 martie 2014), unul dintre cele mai importante evenimente ale industriei de filme de animatie din intreaga lume. Reactiile participantilor au fost entuziaste, productia fiind originala atat ca subiect cat si ca abordare. Polish Film Institute, la ultima sesiune, a finantat filmul cu un grant de productie. Bugetul total al productiei se ridica la suma de 978.000 Eur.

Proiecte in productie - Cartoon Movie, LyonFoto: Hotnews

Muntele magic face parte impreuna cu filmul Crulic- drumul spre dincolo dintr-o trilogie despre eroism, nuantand raportul individului cu istoria prin perspectiva mortii si a faptelor sale. Realizat intr-un stil postmodern, cu o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hirtie, desen animat, fotografie si film, Muntele magic prezinta povestea reala a unui polonez, Adam Jacek Winkler, refugiat politic la Paris. Povestea lui este cea a unui “cavaler ratacitor”, un “Don Quijote al secolului XX”, el facand parte din categoria celor care vor sa schimbe lumea, chiar cu pretul vietii lor.

Artist, fotograf, dar si un experimentat alpinist, Adam Jacek Winkler (pe numele de lupta Adam Khan) este cel care a escaladat virful Mont Blanc unde a ridicat un steag al solidaritatii cu poporul afgan. Dusman declarat al bolsevismului, in timpul invaziei sovietice in Afganistan, el lupta alaturi de comandantul Massoud. Adam Jacek moare in 12 octombrie 2002, in timpul unei ascensiuni solitare pe masivul Mont Maudit.

La realizarea acestui documentar de animatie, Anca Damian va folosi arhiva fotografica lasata in urma de Adam Jacek Winkler, desenele sale, dar si filmari reale, in stilul filmelor mute, toate acestea invelite in haina animatiei. Animatia se va face in doua studiouri in Romania, DSG si Abis, si intr-un studio in Polonia. Animatia si grafica va fi realizata de o echipa formata din Theodore Ushev, Raluca Popa, Dan Panaitescu, Sergiu Negulici, Dragos Stefan, Tomek Ducki. Muzica va fi realizata de Alexandru Balanescu.

Muntele magic vine după marele succes al titlului Crulic – drumul spre dincolo (2011), care a strâns peste 25 premii si un număr impresionant de participări internaţionale la festivaluri de film de prim rang, cum ar fi Locarno, BFI London Film Festival, Pusan sau Annecy. Crulic a fost lansat pe marile ecrane în România şi în ţări precum Polonia, Republica Cehă, Slovenia, Franţa, Italia, Germania, Spania, Belgia, Ungaria, Estonia, Argentina sau Canada.

Muntele magic este o coproducţie Romania/Franta/Polonia, urmand sa fie produs de Aparte Film (România) in coproducție cu Arizona Production (Franta), Filmograf (Polonia)

Premiera filmului de animatie Muntele magic va avea loc in a doua parte a anului 2015 în cinematografele din Romania.