Filmul „Quod Erat Demonstrandum”, în regia lui Andrei Gruzsniczki, a câștigat Marele Premiu Golden Taiga la cea de-a 12-a ediție a International Debut Film Festival, desfășurat în orașul Khanty-Mansiisk din Siberia, capitala regiunii în care se exploatează cea mai mare parte a gazului și petrolului din Rusia, informeaza comunicatul remis Hotnews.ro.

Andrei Gruzsniczki: foto Toma LaptesFoto: Icon Production

Președintele festivalului este renumitul regizor și scenarist rus Sergei Soloviov, iar directorul artistic, influentul critic și istoric de cinema Andrei Plakhov, președinte onorific al Federației Internaționale a Criticilor de Film (FIPRESCI).

Pe 6 martie, la gala de închidere, trofeul i-a fost înmânat producătoarei Velvet Moraru (ICONproduction). Echipa a fost reprezentată și de asistenta de regie Oana Matei. Juriul a fost format de regizorul rus Andrei Smirnov, cunoscutul director de imagine portughez Acácio de Almeida, actrița și regizoarea chineză Na Renhua și actrița Jennifer Lim („Code 46”).

Premiul vine cu câteva zile înainte de proiecția filmului la New York, la unul dintre cele mai importante festivaluri dedicate descoperirii unor talente noi: New Directors/ New Films. „Quod Erat Demonstrandum” va fi proiectat pe 20 și 22 martie la Film Society of Lincoln Center din metropola americană.

„Quod Erat Demonstrandum” a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Roma, unde a câștigat Premiul Special al juriului condus de regizorul american James Gray, în noiembrie 2013. Au urmat selecții în competițiile festivalurilor internaționale de la Göteborg și Vilnius și Festival of Central and Eastern Film din Wiesbaden. La sfârșitul lunii aprilie, filmul va rula în afara competiției, în cadrul Crossing Europe Film Festival din Linz, Austria.

Scris şi regizat de Andrei Gruzsniczki, aflat la al doilea lungmetraj după „Cealaltă Irina” (2009), „Quod Erat Demonstrandum” (titlul inițial „Evadarea”) are ca punct de plecare decizia unui matematician (Sorin Leoveanu) de a publica o cercetare într-o revistă de specialitate a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului. Personaje-cheie interpretează şi Ofelia Popii - bună prietenă și fostă colegă de facultate a matematicianului, care aşteaptă un paşaport ca să poată pleca la soţul ei fugit în Franţa -, și Florin Piersic Jr., un ofițer de Securitate care îi urmăreşte pe cei doi.

Distribuţia este întregită de nume ca Virgil Ogășanu, Tora Vasilescu, Marc Titieni, Paul Ipate, Dorian Boguță, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunțeanu şi Mihai Călin.

„Quod Erat Demonstrandum” marchează o premieră în cinematografia românească de după Revoluţie: este primul film realizat pe peliculă alb-negru de la „Moromeţii” (1988) încoace. Directorul de imagine al ambelor filme este Vivi Drăgan Vasile. Dana Bunescu semnează montajul filmului. Cristian Niculescu este creatorul decorurilor, iar Svetlana Mihăilescu - creatoarea costumelor. De priza directă a sunetului s-a ocupat Constantin Fleancu, iar de mixaj, Florin Tăbăcaru. Designul de sunet este semnat de Florian Ardelean, aflat la debut în lungmetraj. De machiaj s-au ocupat Miruna Panaitescu și Dana Angelescu.

Filmul este produs de Velvet Moraru, prin ICONproduction, casa de producţie din spatele „Autobiografiei lui Nicolae Ceauşescu” (regia Andrei Ujică, 2010). Pelicula este realizată cu sprijinul Centrul Naţional al Cinematografiei, cu contribuţia Cinema City & Thegroup şi cu participarea Abis Studio & HBO România.

Absolvent al Academiei de Teatru și Film din București, promoția 1994, Andrei Gruzsniczki se află la al doilea lungmetraj de cinema, după „Cealaltă Irina” (2009). Filmul a fost selecționat în peste zece festivaluri și a obținut, printre altele, trofeul pentru Cel mai bun debut la Festivalul de Film Sud-Est European - SEE Fest din Los Angeles, Cea mai bună regie - Atlas d’Argent, la Festivalul Internațional de Film de la Arras, și Marele Premiu al Festivalului Anonimul.

Înainte de debutul în lungmetraj de ficțiune, a fost regizor secund la două dintre filmele lui Lucian Pintilie, „Terminus Paradis” și „Niki Ardelean, colonel în rezervă”, și a semnat regia și scenariul unor scurtmetraje și producții de televiziune precum „Traseu” (scurt, 2011), „Cronica unei morți amânate” (scurt, 2007), „Strada Mântuleasa”, documentar în cadrul proiectului TVR „Mari Români”, „Femei adevărate”, miniserie TV premiată cu Best Combined Media Effort on Behalf of Population / Global Media Awards, 2006, și „America, venim!”, scurtmetraj selecționat la Festivalul de la Cottbus, Germania, în 1995.