Daca mai are cineva vreo curiozitate pentru Oscarurile din acest an, iata cine credem ca va castiga si cine ar putea castiga. Nu ne intrebati cine ar merita sa castige pentru ca "pe ici, pe colo si anume in punctele esentiale" cine ar trebui sa castige nu a fost nominalizat. Maestre Botgros, muzica!

12 years a slaveFoto: MediaPro Distribution

Indiferent de preferinte, se vede cu ochiul liber ca anul acesta competitia a fost foarte stransa. Daca la Globurile de Aur favoritele "12 ani de sclavie"/"12 Years a Slave" si "Teapa in stil american"/"American Hustle" au concurat pe culoare diferite (mai putin la regie, scenariu si actori in rol secundar), la Oscaruri toata lumea isi da coate in aceeasi gramada.

Ce se stie de la editiile trecute e ca numarul impresionant de nominalizari nu inseamna la fel de multe premii - vezi cazul recent cu "Lincoln", care anul trecut a fost filmul cu cele mai multe nominalizari la Oscar - 12, dar n-a castigat decat la Actor rol principal si Scenografie.

Ce se mai stie e ca cei aproximativ 6000 de membri ai Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) prefera sa nu dea aceluiasi film si Oscarul pentru cel mai bun film, si premiul pentru regie sau scenariu. Data fiind concurenta stransa, e cu atat mai probabil ca premiile sa fie impartite cat de cat echitabil - adica nemteste, nu frateste.

Trailer "12 ani de sclavie":

Acestea fiind zise, e foarte posibil ca "12 ani de sclavie" sa ia trofeul suprem al serii. Ar fi prima oara cand un film regizat de un cineast de culoare ia Oscarul pentru cel mai bun film - ca sa nu mai vorbim de subiectul acestuia, iar AMPAS intelege prea bine ca acum e bataia pestelui (!) Pe asta a mizat distribuitorul american Fox Searchlight care a orchestrat o campanie inteligenta de promovare folosind logo-ul "It's time" si varandu-i pe urmasii lui Solomon Northup, eroul filmului, la tot felul de evenimente oficiale si mondene.

Totusi, exista si comentatori care cred ca "Gravity 3D: Misiune in spatiu"/"Gravity" ar putea castiga la categoria cel mai bun film, dar asta inseamna ca la regie nu va mai castiga Alfonso Cuaron, care a luat Globul de Aur pentru cel mai bun regizor, ci Steve McQueen sau David O. Russell. Deci lista premiior se configureaza in functie de Oscarul pentru cel mai bun film. E de asemenea posibil ca la regie sa ia si Martin Scorsese, desi reactiile la "Lupul de pe Wall Street"/"The Wolf of Wall Street" au fost impartite.

"American Hustle" ar putea deveni cel mai ghinionist film al serii. La regie Alfonso Cuaron nu ar trebui sa scape premiul, mai ales ca a fost distins recent si de Director's Guild, iar la rol principal masculin Christian Bale n-are sanse in fata emaciatului portocaliu Matthew McConaughey (care-si va vedea visul cu ochii, nu degeaba a slabit 18kg pentru "Dallas Buyers Club").

Trailer "Dallas Buyers Club":

La rol secundar feminin AMPAS n-ar trebui sa uite (desi membrii lui sunt mai in etate) ca i-a dat lui Jennifer Lawrence si anul trecut Oscarul, asa ca ar putea s-o premieze acum pe Lupita Nyong'o care incepand cu Globurile de Aur a devenit deja una dintre cele mai elegante prezente de la Hollywood, aratand peste tot ca intre ea si personajul din filmul lui Steve McQueen, sclava Patsey, e o mare diferenta.

"American Hustle" ar putea castiga la scenariu original, desi acolo ar putea sa-i dea "Ea"/"Her" un branci, mai ales ca dupa Globul de Aur pentru scenariu a fost propulsat pe lista nominalizarilor la Oscar la categoria cel mai bun film, fiind de asemenea nominalizat pentru scenariu original, melodie originala, coloana sonora si scenografie.

Daca "12 ani de sclavie" va lua cel mai important Oscar, la categoria scenariu adaptare ar putea castiga "Philomena", care e distribuit de Harvey Weinstein. Filmul regizat de Stephen Frears e emotionant, dar nu are scenariul fara porozitati pe care l-ar fi livrat un Peter Morgan. Insa faptul ca are in spate volumul non fiction al jurnalistului care a ajutat o englezoaica sa identifice in SUA destinul fiului sau vandut de calugarite in urma cu 50 de ani e un argument in favoarea premiului.

Trailer "Philomena":

E aproape imposibil de dat un alt favorit la scenariu adaptare. Jordan Belfort, care a scris cartea de la baza filmului "Lupul de pe Wall Street", e o persoana atat de controversata incat e greu de intrezarit un Oscar pentru adaptare. Ar mai ramane varianta "12 ani de sclavie", dar asta numai in cazul in care filmul lui Steve McQueen ar rata cel mai important Oscar.

Daca exista o categorie unde nimeni nu se indoieste de rezultat, aceea e rol principal feminin, unde Cate Blanchett n-are cum rata Oscarul. Cu rolul din filmul lui Woody Allen, australianca a fost in acest sezon ca atletele de semifond care se instaleaza de la inceput in fruntea plutonului si termina cursa la zeci de metri distanta de celelalte concurente.

Nici Jared Leto nu prea are cum sa rateze Oscarul pentru rol secundar. El e, de altfel, motivul pentru care merita vazut "Dallas Buyers Club". Fata de Matthew McConaughey, e un actor innascut, nu facut. Barkhad Abdi, care inainte de "Capitanul Phillips"/"Captain Phillips" nici nu era actor, ramane sa ia altadata premiu (daca nu i se vor oferi de acum inainte doar partituri de coloratura.).

La documentar lungmetraj "The Act of Killing" si "20 Feet from Stardom" au sanse egale, dar al doilea e mai accesibil, plus ca e distribuit de Weinstein Company.

CEL MAI BUN FILM

Cine va castiga: "12 ani de sclavie"/"12 Years a Slave"

Cine ar putea sa castige: "American Hustle"

REGIZOR

Cine va castiga: Alfonso Cuaron

Cine ar putea sa castige: Martin Scorsese ("Lupul de pe Wall Street")

ACTOR ROL PRINCIPAL

Cine va castiga: Matthew McConaughey ("Dallas Buyers Club")

Cine ar putea sa castige: Leonardo DiCaprio ("Lupul de pe Wall Street")

ACTRITA ROL PRINCIPAL

Cine va castiga: Cate Blanchett ("Blue Jasmine")

Cine ar putea sa castige: Sandra Bullock ("Gravity")

ACTOR ROL SECUNDAR

Cine va castiga: Jared Leto ("Dallas Buyers Club")

Cine ar putea sa castige: Barkhad Abdi ("Capitanul Phillips")

SCENARIU ORIGINAL

Cine va castiga: "Her"

Cine ar putea sa castige: "American Hustle"

SCENARIU ADAPTARE

Cine va castiga: "Philomena"

Cine ar putea sa castige: "12 ani de sclavie"

IMAGINE

Cine va castiga: Emmanuel Lubezki pentru "Gravity"

Cine ar putea sa castige: Bruno Delbonnel pentru "Inside Llewyn Davis"

MONTAJ

Cine va castiga: "Gravity"

Cine ar putea sa castige: "Captain Phillips"

FILM STRAIN

Cine va castiga: "La grande bellezza" de Paolo Sorrentino (Italia)

Cine ar putea sa castige: "The Broken Circle Breakdown" de Felix van Groeningen (Belgia)

ANIMATIE

Cine va castiga: "Frozen"

Cine ar putea sa castige: "The Wind Rises"

DOCUMENTAR LUNGMETRAJ

Cine va castiga: "The Act of Killing" de Joshua Oppenheimer

Cine ar putea sa castige: "20 Feet from Stardom" de Morgan Neville

Lista completa a nominalizarilor se gaseste aici:

http://www.imdb.com/oscars/nominations/?ref_=hm_ad_t2

Ceremonia decernarii Premiilor Oscar are loc duminica noapte si poate fi urmarita in direct pe HBO, de la ora 3.30.