"Vivir es fácil con los ojos cerrados", de David Trueba, a fost marele câştigător la ediţia de anul acesta a galei Goya - echivalentul spaniol al Oscarurilor -, fiind recompensat cu şase dintre cele mai importante trofee, printre care cel pentru cel mai bun film şi cel pentru cel mai bun regizor, informeaza Mediafax.

Potrivit hollywoodreporter.com, lungmetrajul "Vivir es fácil con los ojos cerrados", care fusese nominalizat la şapte categorii de premii, a concurat în secţiunea "cel mai bun film spaniol" cu "Caníbal", în care joacă actriţa română Olimpia Melinte, dar şi cu "La gran familia española", "La herida" şi "15 años y un día".

De altfel, Olimpia Melinte a fost şi ea nominalizată la premiul Goya, la categoria "revelaţia anului", însă trofeul a fost câştigat de Natalia de Molina, pentru rolul din "Vivir es fácil con los ojos cerrados".

"Vivir es fácil con los ojos cerrados" a mai câştigat premiile categoriilor "cel mai bun scenariu original", "cel mai bun actor în rol principal" (Javier Camara) şi "cea mai bună coloană sonoră".

Filmul lui David Trueba este bazat pe o poveste reală a unui profesor de limba engleză care şi-a motivat elevii să înveţe folosind muzica trupei The Beatles.

Dacă filmul lui Trueba a primit cele mai importante premii Goya de anul acesta, lungmetrajul "Las brujas de Zugarramurdi", de Álex de la Iglesia, care obţinuse 10 nominalizări, a fost recompensat la cele mai multe categorii ale galei - opt. Astfel, filmul lui Iglesia a primit premiile categoriilor "cea mai bună actriţă în rol secundar" (Terele Pavez), "cea mai bună regie artistică (Arturo Garcia Biaffra, Jose Luis Arrizabalaga), "cea mai bună scenografie" (Carlos Bernases), "cel mai bun montaj" (Pablo Blanco), "cele mai bune costume" (Francisco Delgado Lopez), "cel mai bun machiaj/ cea mai bună coafură" (Maria Dolores Gomez Castro, Javier Hernandez Valentin, Pedro Rodriguez şi Francisco J. Rodriguez Frias), "cel mai bun sunet" (Charly Schmukler şi Nicolas de Poulpiquet), "cele mai bune efecte speciale" (Juan Ramon Molina şi Ferran Piquer).

Filmul în care joacă actriţa Olimpia Melinte, care fusese nominalizat la opt categorii de premii, a câştigat doar trofeul Goya pentru cea mai bună imagine.

De asemenea, "La gran familia española", de Daniel Sánchez Arévalo, care conducea în topul nominalizărilor la premiile Goya 2014, concurând pentru trofeele a 12 categorii, nu a primit nicio distincţie.

Premiul Goya pentru cel mai bun film european i-a fost atribuit lui Michael Haneke, pentru drama "Amour".

La aceeaşi gală au mai fost premiaţi Fernando Franco (premiul pentru cel mai bun regizor debutant, "Wounded"), Mariano Barroso şi Alejandro Hernandez (cel mai bun scenariu adaptat, "Todas las Mujeres"), Marian Alvarez (cea mai bună actriţă în rolprincipal, "Wounded"), Roberto Alamo (cel mai bun actor în rol principal, "Family United"), Javier Pereira (cel mai bun actor debutant, "Stockholm"), Jaime de Arminan (premiul Goya pentru întreaga carieră).

Cea de-a 28-a gală de decernare a premiilor Goya a avut loc duminică seară, la Hotel Auditorium din Madrid.