Programe speciale despre dragoste şi look, o colecţie de filme scurte ale unor nume mari şi o competiţie dedicată, pentru prima dată, filmelor româneşti, sunt câteva dintre noutăţile pe care Festivalul Internaţional de Film NexT le pregăteşte spectatorilor săi, la început de aprilie, informează organizatorii festivalului.

Cea de-a 8-a ediţie a NexT va avea loc între 3 şi 7 aprilie, la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu, CinemaPro şi Ceainăria Cărtureşti.

Echipa NexT se înnoieşte anul acesta, criticul Andrei Rus, coordonatorul revistei de cultură cinematografică Film Menu, alăturându-se în calitate de selecţioner, în locul lui Andrei Gorzo, cel care a semnat selecţia festivalului de la prima ediţie. Împreună cu Irina Trocan, Rus va da tonul competiţiei internaţionale şi naţionale, precum şi al programelor speciale. Criticul Irina Trocan a selectat filmele NexT pentru ultimele trei ediţii, alături de Andrei Gorzo.

'Ne-a interesat ca, prin intermediul selecţiei noastre (şi aici includ atât competiţia, cât şi secţiunile paralele) să oferim o imagine asupra posibilităţilor complexe de funcţionare ale cinematografului. De aceea, se vor regăsi în program filme diverse - de la animaţii, la filme noir, la comedii romantice sau filme cu tentă pornografică - realizate în zone diferite ale lumii şi tributare unor tradiţii estetice la fel de eterogene', explică Andrei Rus.

Două secţiuni speciale, care vor fi anunţate în curând, îi vor încânta pe spectatorii NexT cu poveşti de dragoste şi scurtmetraje care se concentrează pe look, fie al personajelor, fie al filmelor în sine. Din Ucraina vor veni câteva dintre cele mai bune filme scurte recente, iar internii care muncesc cot la cot cu echipa festivalului vor avea o secţiune dedicată lor, creată chiar de ei. Pe lângă competiţia internaţională, va exista, începând de anul acesta, şi una naţională, dedicată filmelor româneşti.

Nu va lipsi din program nici mult-aşteptatul 'Oscars Night', o seară de gală cu covor roşu şi proiecţii în premieră ale scurtmetrajelor nominalizate anul acesta la Premiile Academiei Americane de Film. Revin la NexT şi secţiunile tradiţionale 'Semaine de la Critique' (filme din secţiunea paralelă a Festivalului de la Cannes), 'Short Matters' (scurtmetraje nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film), 'Festival Friends', 'Şi ei au fost NexT Generation', cu filme ale foştilor participanţi la NexT. Cei mici se vor bucura de câteva filme alese special pentru ei în secţiunea 'NexT Kids'.

Totodată, cei doi cineaşti în memoria cărora a fost creat festivalul, regizorul Cristian Nemescu şi sound-designer-ul Andrei Toncu, vor fi rememoraţi în secţiunea 'Cristi & Otto'.

Seminariile NexT vor reuni cineaşti români şi străini, critici, experţi în management cultural, producţie şi distribuţie de film. Discuţiile şi workshop-urile vor fi dedicate regiei, sound-design-ului, post-producţiei, distribuţiei de film sau mecanismelor de finanţare.

Festivalul Internaţional de Film NexT este organizat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Uniunii Cineaştilor din România.