Aiche Nana, dansatoarea din buric care l-a inspirat pe regizorul italian Federico Fellini in filmul La Dolce Vita, a murit la varsta de 78 de ani, scrie Reuters.

Nana, al carei nume real a fost Kiash Nanah si care a murit miercuri noapte intr-un spital din Roma, a devenit faimoasa dupa ce a efectuat un numar de strip-tease intr-un restaurant din Roma, in 1958.

Secventa a fost fotografiata de Tazio Secchiaroli, legendarul fotograf stradal care a fost modelul personajului Paparazzo in filmul din 1960 care i-a avut ca actori principali pe Anita Ekberg si Marcello Mastroianni.

Politia a descins in restaurantul Rugantino in timpul petrecerii si l-a inchis pentru ofensa adusa moravurilor publice, dar Secchiaroli a reusit sa salveze filmul cu Nana facand strip-tease.

Fotografiile au starnit un adevarat scandal cand au fost publicate, cateva zile mai tarziu, dar Fellini a folosit acest episod ca sursa de inspiratie pentru un film despre bogata clasa sociala care isi petrecea zilele in cafenele Romei.

Regizorul a recreat scena de strip-tease cu actrita Nadia Gray in rolul Nanei.

Nana a jucat ulterior mici roluri in filme, inclusiv in Povestea lui Piera a lui Marco Ferreri, din 1983.

Nana era una dintre ultimele protagoniste in viata ale anilor La Dolce Vita. Fellini, Mastroianni si Secchiaroli au murit. Anita Ekberg inca traieste si are 82 de ani.