Cineastul roman va participa in data de 1 februarie la una dintre dezbaterile Festivalului de Film de la Rotterdam. Sub genericul Grand Talks, aceste intalniri pun sub lupa Europa si temele europene. Discutia dintre Andrei Ujica si prietenul sau, filosoful german Peter Sloterdijk va pleca de la filmul de montaj "Caderea dinastiei Romanovilor", realizat in 1927.

Andrei UjicaFoto: Cinespect.com

"Caderea dinastiei Romanovilor"/"Padenie dinasti Romanovykh"/"The Fall of the Romanov Dynasty", semnat de documentarista Esfir Shub, este socotit de multi istorici primul film compilatie din istoria cinematografiei. Film de propaganda si de comanda pentru aniversarea a 10 ani de la Revolutia din Octombrie, el contine mai ales imagini de arhiva montate impreuna cu imagini filmate de Shub, acoperind perioada 1912-1917.

La Rotterdam filmul de 90 de minute va fi prezentat cu acompaniament de pian, dupa care va urma conversatia dintre cineastul Andrei Ujica si Peter Sloterdijk. Filosoful se va referi si la cele doua volume care i-au aparut in traducere la Cambridge, Polity Press in 2013, "You Must Change Your Life" si "In the World Interior of Capital: Towards a Philosophical Theory of Globalization".

Andrei Ujica lucreaza in prezent la un nou proiect, "Tomorrow Never Knows", care exploreaza weekendul 13-15 august 1965 petrecut de trupa Beatles la New York inaintea celui de-al doilea turneu american. Ambitiosul proiect va folosi imagini de arhiva de la posturile TV americane ABC, CBS and NBC, precum si imagini cu actori, si e preconizat sa fie gata anul viitor, cand se implinesc 50 de ani de la turneu.

Un grup de lucru format din critici si specialisti americani in arhive de film lucreaza la New York inca de anul trecut, in vreme ce Ujica si monteuza Dana Bunescu au inceput sa asambleze materialele, la Bucuresti. Cu toate drepturile muzicale si de imagine, bugetul filmului urca la trei milioane de euro.