Anul care tocmai a inceput e intampinat de presa americana cu speranta ca va fi cel putin la fel de bun ca 2013. Ce se poate spune de pe acum e ca oferta va fi foarte variata. Iata mai jos o lista cu cele mai asteptate noua titluri in cinematografele din Romania - al 10-lea va fi surpriza anului, despre care vom vorbi la timpul potrivit.

The Grand Budapest HotelFoto: Odeon Cineplex

Am inclus in lista si doua titluri care au iesit in 2013, dar care la noi ajung in acest an. Lor li s-ar adauga filme pe care le-am inclus in topul 2013 si pe care nu le-am mai reluat aici - "All Is Lost" de J.C. Chandor, "Prince Avalanche" (regia David Gordon Green) sau "Jimmy P. (La psychanalyse d'un indien des pleines)" de Arnaud Desplechin care vor intra la noi la un an dupa premiera mondiala.

Ar mai fi de spus ca lista cuprinde doar filme americane deja anuntate. O lista mai completa ar include si titluri din selectia celor mai importante festivaluri (Cannes, Berlin, Venetia), dar e mult prea devreme pentru asa ceva.

  • 1. "Nymphomaniac"

"In mod ciudat, dat fiind subiectul, cel mai stimulator lucru in film nu e sexul explicit, ci felul cum sexualitatea e discutata si inteleasa", scrie indiwire.com care, alaturi de alte cunoscute publicatii de specialitate s-a grabit, cu o saptamana inainte de Craciun, sa isi spuna opinia in legatura cu cel mai asteptat film al lui Lars Von Trier. Filmul a avut premiera internationala de Craciun (in varianta completa). La noi intra in doua parti, in 17 ianuarie respectiv 7 februarie.

Trailer:

Indiewire a remarcat ca danezul a planuit un fel de "magnum opus" cu sex inteligent, in vreme ce "Variety" foloseste aceeasi sintagma, "magnum opus", alaturandu-i aprecierea ca este o "opera densa si cuprinzatoare a intregii cariere, gandita sa provoace, sa scandalizeze si sa lumineze un public pe care cineastul il considera mult prea pudibond". De-a lungul a opt capitole, filmul infatiseaza cei 40 de ani de sexualitate ai unei nimfomane interpretate de Charlotte Gainsbourg.

  • 2. "The Monuments Men"

Filmul regizat de George Clooney trebuia sa iasa pe ecrane in decembrie 2013, dar premiera sa a fost amanata cu trei luni. In Romania el intra in 14 februarie, la putin timp dupa ce va fi fost prezentat in cadrul Festivalului de la Berlin. Este al cincilea lungmetraj semnat de Clooney dupa "Confessions of a Dangerous Mind" (lansat tot la Berlin), "Good Night, and Good Luck", "Leatherheads" si "The Ides of March".

Trailer:

Povestea e reala: un grup de istorici de arta, directori de muzee, curatori etc alcatuiesc un comando special trimis in Europa celui de-al doilea razboi mondial pentru a salva opere de arta din mainile nazistilor. Amanarea premierei a fost de bun augur pentru ca intre timp presa a scris pe larg despre descoperirea intr-un apartament din Munchen a 1500 de obiecte de arta confiscate de nazisti (lucrari de Picasso, Matisse, Chagall, Dix etc). Filmul promite sa fie un fel de "The Dirty Dozen" infuzat cu umorul intelectual al fratilor Coen. Distributia te face sa iubesti deja filmul: George Clooney, Matt Damon, Cate Blanchett, Bill Murray, John Goodman, Jean Dujardin, Hugh Boneville.

  • 3. "Her"

Filmul lui Spike Jonze a iesit deja in America si este in cursa pentru premiile sezonului, dar la noi va ajunge in februarie, de aceea l-am inclus in aceasta lista. Publicul din Romania nu s-a mai intalnit cu Spike Jonze de la "Adaptation" (2002), desi in 2009 el a realizat fantasy-ul "Where the Wild Things Are". Avandu-i pe Joaquin Phoenix, Amy Adams, Rooney Mara, Olivia Wild si Scarlett Johansson in distributie (si Arcade Fire pe soundtrack), "Her" e povestea vag SF a unui barbat solitar care leaga greu relatii interumane, mai ales cu femeile, si care cumpara ca ajutor un sistem de operare de sex feminin (Scarlett Johansson) de care se indragosteste.

Trailer:

Filmul depaseste ce s-a mai facut in materie de aprofundare a relatiei om-robot in cinema pentru ca in coordonatele unui film intim, dulce-amar despre singuratatea moderna si dificultatea de a relationa introduce un discurs metafizic despre iubirea care transcende conditionarile lumii fizice. Rolul pare scris pentru Joaquin Phoenix care e aici mult mai liric si mai vulnerabil in suferinta lui interioara decat in tot ce a mai facut pana acum.

  • 4. "Inherent Vice"

Ecranizarea lui Paul Thomas Anderson dupa romanul omonim al lui Thomas Pynchon e asteptat in 2014, dar nu are inca anuntata data de lansare. Joaquim Phoenix interpreteaza rolul unui detectiv care la inceputul anilor 70 investigheaza disparitia unei foste iubite. Scenariul ii apartine lui PTA si s-a bucurat de binecuvantarea personala a lui Pynchon.

O mare parte din echipa de la "The Master" s-a reunit pentru "Inherent Vice"dar, din pacate nu a revenit si directorul de imagine Mihai Malaimare, Jr. care a fost inlocuit cu colaboratorul obisnuit al lui PTA, Robert Elswit. Neexistand data de lansare, nu exista nici trailer/teaser.

  • 5. "Gone Girl"

David Fincher adapteaza un bestseller de succes al anului 2012, scris de Gillian Flynn, povestea unui barbat suspectat ca si-a ucis sotia disparuta. Elementul de suspans al cartii e dificultatea de a identifica scenariul real al acestei povesti care pune sub lupa o relatie care se strica. Ben Affleck si Rosamund Pike interpreteaza rolurile celor doi soti, iar premiera e anuntata pentru 3 octombrie. Trailerul nu a fost inca lansat.

  • 6. "The Grand Budapest Hotel"

Noul film al lui Wes Anderson deschide Festivalul de la Berlin, iar la noi se lanseaza in 21 martie. Cu distributia pe care o are ar putea deschide trei festivaluri: Ralph Fiennes, Harvey Keitel, F. Murray Abraham, Owen Wilson, Jason Schwartzman, Adrien Brody, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Edward Norton, Tilda Swinton, Lea Seydoux, Billy Murray, Jude Law, Tom Wilkinson, Saoirse Ronan, Mathieu Amalric.

Filmarile s-au desfasurat in Germania, filmul plasandu-si actiunea in anii 20 cand in celebrul hotel numit in titlu are loc o moarte misterioasa in legatura cu care e suspectat portarul interpretat de Ralph Fiennes. Acesta e doar punctul de plecare pentru o comedie pastelata care parodiaza clasicul "Grand Hotel" cu ale lui destine impletite printr-o tapiserie stilizata care, cel putin din trailer, pare mai mult decat simpatica.

Trailer:

In ceea ce-l priveste pe Christopher Nolan, el isi va lansa in 7 noiembrie un nou SF inspirat de asta data din teoria gaurilor de vierme. In stilul sau caracteristic, Nolan isi inconjoara proiectul intr-un nor de mister si tot ce se stie deocamdata despre povestea pe care a scris-o impreuna cu fratele sau, Jonathan, este ca e legata de cautarea unor planete care sa sustina viata. E de asteptat ca Nolan sa depaseasca dpdv vizual stacheta pusa de "Gravity".

Distributia numara, oricum, mai mult de doua vedete: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Michael Caine, Casey Affleck, Ellen Burstyn, Jessica Chastain, John Lithgow, Topher Grace. Imaginea e semnata de Hoyte van Hoytema, care a mai lucrat la "Tinker Tailor Soldier Spy" si "Her".

Deocamdata a fost lansat doar teaserul:

  • 8. "Transcendence"

Debutul in regia de film al directorului de imagine Wally Pfister (care a lucrat pana acum mai ales cu Christopher Nolan, inclusiv la "Inception") ar putea fi interesant, mai ales ca scenariul s-a situat in 2012 pe lista celor mai interesante scenarii de la Hollywood. Johnny Depp a vazut in rolul savantului care studiaza inteligenta artificiala un nou vehicul (avatar) pentru ego-ul sau in permanenta neliniste.

Trailer:

"Where are you going?" "Everywhere", ii raspunde savantul sotiei disperate (Rebecca Hall) in acest thriller metafizic realizat in trena lui "Inception" (dar probabil mai simplu ca dramaturgie) in care transcendenta se refera la capacitatea mintii savantului de a putea, in urma atentatului a carui victima e, sa se extinda in toate directiile. "Her" pare mai transcedental decat filmul lui Wally Pfister, dar asta e o parere personala. Exista filme pentru toate gusturile. Premiera americana e 18 aprilie.

  • 9. "Noah"

Intr-o epoca in care ideea sfarsitului (catalizata de criza economica) e metaforizata in diverse feluri, de la odiseea solitara a unui erou pana la "excitatia nervoasa" a lui Lars Von Trier, nu putea lipsi o poveste despre Noe. Darren Aronofsky a fost fascinat din copilarie de imaginea acestuia pe care, odata devenit cineast, l-a vazut ca pe un om marcat de un mare sentiment de vinovatie (vinovatia supravietuitorului).

Trailer:

Judecand dupa trailer, Noe nu are astfel de complicatii psihologice. Filmul se ocupa de latura eroica a episodului preluat din Biblie, mizand pe varianta soteriologica deja rulata la Hollywood. Russell Crowe e Noe, Jennifer Conelly sotia acestuia, iar Anthony Hopkins - cine altcineva decat Matusalem.

Et caetera

Fireste, crucisatorul francizelor merge inainte. Parca si mai multe superproductii vor avea continuarea in 2014. Cele mai importante sunt:

"Captain America: The Winter Soldier" - premiera 4 aprilie 2014

"The Amazing Spider-Man 2" - premiera americana 2 mai 2014

"X-Men: Days of Future Past" - premiera americana 23 mai 2014

"22 Jump Street" - premiera 13 iunie 2014

"Transformers 4: Age of Extinction" - premiera 27 iunie 2014

"Dawn of the Planet of Apes" - premiera 11 iulie 2014

"Guardians of the Galaxy" (Marvel villains)- premiera 1 august 2014

"Sin City: A Dame to Kill For" - premiera 22 august 2014

"The Hunger Games: Mockingjay - Part 1" - premiera 21 noiembrie 2014

(Personal, visez la ziua cand nu vor mai exista francize, dar n-am nici o sansa de a o mai prinde. Numai dupa un potop ar disparea, probabil.)