Regizorul Dinu Cocea, autorul unor filme celebre, precum "Haiducii lui Saptecai", "Zestrea Domnitei Ralu" si "Saptamana Nebunilor", a decedat, pe 26 decembrie, la varsta de 84 de ani, intr-un spital din Paris, a declarat pentru Mediafax fiica artistului, Oana Cocea.

Regizorul Dinu Cocea (2008)Foto: Agerpres

Dinu Cocea a incetat din viata intr-un spital din Paris, in urma unei insuficiente cardiace. El a decedat pe 26 decembrie, insa familia a dorit sa faca publica informatia mai tarziu pentru a o menaja pe sotia acestuia, Pusa Cocea.

"Conservase un spirit optimist si pana in ultima clipa proiecta noi realizari profesionale", a declarat Oana Cocea, fiica regretatului artist.

Dinu Cocea s-a stabilit in Romania in ultimii ani, insa isi petrecea timpul intre Bucuresti si Paris.

Fiica regizorului a precizat ca in memoria tatalui sau va fi organizata o ceremonie funerara, la Paris, cel mai probabil in data de 8 ianuarie.

Dinu Cocea a dorit sa fie incinerat si urna cu cenusa acestuia va fi adusa in Romania, in jurul Pastelui, pentru a fi depusa in cavoul familiei de la cimitirul Sfanta Vineri din Bucuresti, a precizat Oana Cocea.

***

Regizorul si scenaristul Dinu Cocea s-a nascut la 22 septembrie 1929 in comuna Peris, judetul Ilfov, noteaza Agerpres. A absolvit Institutul de arta cinematografica din Bucuresti (1953).

Din filmografia sa, apartinand in special genului sau predilect - filmul de aventuri -, fac parte: "Haiducii" (1965), "Razbunarea Haiducilor" (1968), "Rapirea Fecioarelor" (1968), "Haiducii lui Saptecai" (1970), "Saptamana nebunilor" (1971), "Zestrea Domnitei Ralu" (1971), "Parasutistii" (1972), "Stejar, extrema urgenta" (1973), "Nu opriti ventilatorul" (1976), "Lantul neglijentelor" (1976), "Instanta amana pronuntarea" (1976), "Ecaterina Teodoroiu" (1979), "Iancu Jianu, zapciul" (1980) si "Iancu Jianu, haiducul" (1981).

A scris, in colaborare cu scriitorul Eugen Barbu si Mihai Opris, scenariile la "Razbunarea Haiducilor", "Rapirea Fecioarelor", "Saptamana nebunilor", "Iancu Jianu, zapciul" si "Iancu Jianu, haiducul".

Toate aceste filme au avut un mare succes de public, scrie Mediafax. Totodata, productia "Revolta haiducilor" a fost difuzata, potrivit fiicei artistului, in toate tarile francofone, inainte de '89.

Dinu Cocea a ajuns insa in dizgratia regimului comunist din cauza proiectului de film "Pe apa sambetei", in care relata istoria unui baraj prost construit pe Arges. Astfel, regizorul a fost interzis, iar numele sau a fost scos de pe genericele filmelor ce apareau in cinematografe sau la televiziunea publica.

In urma acestui conflict cu autoritatile comuniste, Dinu Cocea a plecat din tara in 1986, stabilindu-se la Paris.

Dupa 1990, Dinu Cocea s-a reintors in tara, dar nu a mai reusit sa obtina finantare, in Romania, pentru realizarea vreunui film, desi a mai scris de-a lungul timpului cateva scenarii. Dintre acestea, "Patimile dupa Stefan" (dupa un roman al fratelui sau, Radu Cocea), in care l-ar fi vazut distribuit pe Mel Gibson.

Dinu Cocea avea proiecte legate si de un scenariu de film, al carui titlu provizoriu este "Sub vantul de est", la care lucra alaturi de regizorul Radu Nema si de fiica lui. Acest proiect este "un film in film", o comedie care prezinta povestea unui actor francez care vine in Romania si este implicat intr-o suita de aventuri, fiind deschisa absurditatea cenzurii, a sistemului de dinainte de '89.

Asa cum afirma intr-un interviu, scria si idei de scenariu pentru documentare sau pentru filme publicitare.

Totodata, Dinu Cocea intentiona sa isi publice memoriile.

A fost singurul regizor roman premiat de Academia Americana de Film, in anul 2000, cu o stea la Hollywood.

La editia din 2010 a Festivalului International de Film de la Iasi, i-a fost decernat premiul de excelenta pentru intreaga activitate.