Zilele Filmului Irlandez, un eveniment ajuns la a V-a editie, va avea loc in zilele de 3 si 4 decembrie la Cinema Elvira Popescu (Bd. Dacia, nr. 77, Bucureşti). Festivalul aduce in atentia cinefililor lungmetrajul Milo, a carui protagonista este actrita romana Laura Vasiliu, documentarul Ballymun Lullaby si un grupaj de patru scurtmetraje de animatie.

Evenimentul este organizat de Ambasada Irlandei la Bucureşti cu sprijinul Institutului Irlandez de Film, Culture Ireland şi Arts Council, în parteneriat cu Institutul Cultural Român şi cu Institutul Cultural Francez. În deschidere vor lua cuvântul E.S. Gerard Corr, Ambasadorul Irlandei la Bucureşti, Liviu Jicman, Vicepreşedintele Institutului Cultural Român, Stanislas Pierret, directorul Institutului Cultural Francez şi Laura Vasiliu, protagonista filmului de lungmetraj Milo.

Programul cuprinde lungmetrajul Milo, în regia lui Berend Boorsma şi Roel Boorsma (marţi, 3 decembrie) şi documentarul Ballymun Lullaby în regia lui Frank Barry (miercuri, 4 decembrie), precum şi un grupaj de scurtmetraje – Cuilin Dualach, regia: Nora Twomey, The Boy in the Bubble, regia: Kealan O’Rourke (3 decembrie), Fear of Flying, regia: Conor Finnegan şi Give up Yer Aul Sins, regia: Cathal Gaffney (4 decembrie).

Proiecţiile încep la ora 19.00. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Filmele în limba engleză vor fi subtitrate în română, iar cele în limba irlandeză vor fi subtitrate în limbile engleză şi română.

Milo (2012, 90’), lungmetrajul din prima seară a festivalului este povestea unui băieţel în vârstă de 10 ani care suferă de o boală genetică rară. Filmul a primit multe aprecieri la numeroase festivaluri de film şi a câştigat Premio CGS Award pentru originalitatea şi creativitatea naraţiunii în cadrul festivalului de Film Giffoni din Italia. Surpriza acestui film este prezenţa actriţei Laura Vasiliu în rolul mamei lui Milo, care ne va fi alături şi în seara deschiderii festivalului.

Ballymun Lullaby (2011, 72’), documentarul din cea de-a doua seară, are în atenţie un grup de copii talentaţi din Ballymun, cartier situat la periferia Dublinului, care sub bagheta unui profesor de muzică reuşeşte să realizeze o colaborare cu Orchestra Naţională a Irlandei.