Cea de-a 26-a ediție a Premiilor Europene de Film va avea loc pe 7 decembrie, la ora 20.00, la Berlin, în prestigioasa sală de la Berliner Festspiele.

Luminita GheorghiuFoto: HotNews.ro

Academia Europeană de Film, a cărui președinte este Wim Wenders, acordă anual în cadrul unei ceremonii Premiile Europene de Film. Premiile EFA, cu cele 18 categorii, printre care se numără Premiul pentru cel mai bun film european, Premiul pentru cel mai bun regizor european, Premiul pentru cel/cea mai bun(ă) actor și actriță european(ă), reprezintă Oscarul pentru cele mai bune filme din cinematograful european.

În acest an, actrița română Luminița Gheorghiu a fost nominalizată alături de Keira Knightley, Barbara Sukowa, Veerle Baetens şi Naomi Watts la categoria Best European Actress pentru rolul mamei din “Poziția copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer.

Cunoscuta actriță de teatru și film s-a născut la 1 septembrie 1949. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1972, clasa prof. Ion Cojar. Actrița și-a început cariera cinematografică acum 24 de ani, cu rolul "Catrina" din "Morometii", dar a fost premiată la nivel internațional douăzeci de ani mai târziu, după apariția în "Moarta domnului Lăzărescu", când devine cunoscută de cinefili cu rolul asistentei medicale ce-și plimbă pacientul dintr-un spital în altul și pentru care în 2007 primește Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin la Los Angeles, la gala premiilor Asociației Criticilor de Film din 14 ianuarie 2007.

Luminița Gheorghiu a reuşit să impresioneze atât publicul, cât şi criticii de specialitate cu rolul din filmul „Poziţia copilului“, lungmetraj recompensat la începutul acestui an cu marele trofeu „Ursul de Aur“, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Totodată, Luminiţa Gheorghiu, interpreta rolului principal în „Poziţia copilului“, a primit premiul Bayard d'Or pentru cea mai bună actriţă la Festivalul de Film de la Namur.

Pe lângă Luminița Gheorghiu a fost nominalizată și producătoarea de film, Ada Solomon, din România. Ea este laureata de anul acesta a premiului Eurimages pentru coproducţie, o distincţie care recunoaşte rolul decisiv pe care îl au coproducţiile în industria de film din Europa.

Ada Solomon este unul dintre cei mai importanţi producători de film din România. "De la înfiinţarea propriei companii, HiFilm, Ada Solomon a produs, printre altele, scurtmetraje premiate ale regizorilor Cristian Nemescu („Marilena de la P7“) şi Radu Jude („Lampa cu căciulă“), debutul în lungmetraj al lui Radu Jude („Cea mai fericită fată din lume“), al Melissei de Raaf şi al lui Răzvan Rădulescu („Felicia, înainte de toate“), al lui Paul Negoescu („O lună în Thailanda“) şi documentarele realizate de Alexandru Solomon. De asemenea, Ada Solomon a fost producătoarea lungmetrajului premiat cu Ursul de Aur la Berlin în 2013, "Poziţia copilului", regizat de Călin Peter Netzer. În plus, lungmetrajul a fost desemnat să reprezinte România la premiile Oscar de anul viitor, la categoria „cel mai bun film străin“.

Ceremonia de decernare a premiilor va putea fi urmărită live pe http://europeanfilmawards.eu/.