Maria Tanase si Ion Cantacuzino, omagiati de Cinemateca Romana

de D.S.     HotNews.ro
Miercuri, 27 noiembrie 2013, 12:00

Maria Tanase si Ion Cantacuzino
Foto: Cinemateca Romana
Miercuri, 27 noiembrie, şi joi, 28 noiembrie, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române (Str. Eforie nr. 2) prezintă două programe speciale dedicate unor importante personalităţi ale artei şi culturii româneşti: Maria Tănase şi Ion Cantacuzino.

Anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la naşterea, respectiv 50 de ani de la trecerea în nefiinţă a Mariei Tănase (n. 25 septembrie 1913, Bucureşti; d. 22 iunie 1963, Bucureşti), interpreta supranumită „Pasărea măiastră”, „Edith Piaf a României” sau „Regina cântecului popular”. La sugestia unor spectatori, Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română îi dedică Mariei Tănase un program special, care include două scurtmetraje în care apare cântăreaţa, un reportaj realizat la moartea ei, precum şi un film documentar din anii ’80 despre artistă, interzis de cenzura comunistă.

Tot anul acesta, pe 7 noiembrie, s-au împlinit 105 de la naşterea lui Ion I. Cantacuzino (Ion Filotti Cantacuzino), despre care marele nostru critic de cinema D.I. Suchianu scria în 1957: „Lui i se datorează primul nostru film bun. Lui i se datorează în mare parte naşterea unei cinematografii naţionale. (...) Acest autor este de profesie medic. Dar legăturile lui cu arta scenică sunt adânci, căci este fiul regretatei noastre artiste Maria Filotti. Acest om a crescut în cultul teatrului şi o bucată de vreme şi-a suspendat activitatea profesională pentru a se dedica în întregime cinematografiei. Munca lui pe mine mă emoţionează îndeosebi. Întâi pentru că o bună parte din ideile lui, care nu erau ale altuia, erau şi ale mele. Al doilea pentru că atunci când am devenit director general al cinematografiei am găsit totul gata graţie eforturilor şi ideilor acestui om. Eforturile sale au contribuit la crearea Fondului Cinematografic al Oficiului Naţional al Cinematografiei; ideile sale, la realizarea filmelor O NOAPTE FURTUNOASĂ şi VISUL UNEI NOPŢI DE IARNĂ. Numele său e: ION CANTACUZINO.” Cu această ocazie, Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română prezintă două filme documentare realizate de Ion Cantacuzino, pentru Oficiul Naţional al Cinematografiei, în urmă cu mai bine de şapte decenii.

Remember Maria Tănase:
Miercuri, 27 noiembrie, ora 17:00 – Cinemateca Eforie
Joi, 28 noiembrie, ora 19:30 – Cinemateca Eforie
Programul include:
ROMÂNIA LA EXPOZIŢIA UNIVERSALĂ DE LA NEW YORK 1939 / ROMANIA AT THE NEW YORK WORLD’S FAIR 1939 (1939, 27 min.) – reportaj în care Maria Tănase apare interpretând piesa „Mi-am pus busuioc în păr” – comentariu şi inserturi în limba engleză
UMOR PE SFORI (1954, 18 min.) – scurtmetraj cu fragmente de spectacol, dedicat aniversării a cinci ani de activitate a teatrului de marionete „Ţăndărică”, film în care Maria Tănase apare, sub forma unei păpuşi, interpretând piesa „În gară la Leordeni”
OMAGIU MARIEI TĂNASE (1963, 7 min.) – reportaj realizat la dispariţia Mariei Tănase, cu fragmente din cântecele ei nemuritoare
SCRISOAREA MARIEI TĂNASE (1986) – film documentar despre marea interpretă, realizat de Laurenţiu Damian în 1986, interzis şi mutilat de cenzură (versiune de 9 minute), recuperat şi premiat de Uniunea Cineaştilor din România în 1990 (versiune de 40 de minute)
 
Program special Ion Cantacuzino:
Miercuri, 27 noiembrie, ora 19:00 – Cinemateca Eforie
Joi, 28 noiembrie, ora 17:30 – Cinemateca Eforie
Programul include:
RĂZBOIUL SFÂNT (România, 1942; film documentar; 82 min.) – Regia: Ion Cantacuzino
Pagini cinematografice memorabile din al Doilea Război Mondial, în care forţele armate ale României luptă cu armata sovietică pentru întregirea ţării. Filmul surprinde şi astăzi prin documentarismul său elevat, prin acurateţea imaginilor captate direct de pe frontul de luptă, prin curajul realizatorilor.
NOI ROMânii – WIR RUMAENEN (România, 1942; film documentar, 25 min.) – Regia: Ion Cantacuzino
Lansat în premieră absolută la Festivalul de la Veneţia în 1942, unde obţine una dintre medaliile „pentru film cultural”, documentarul lui Ion Cantacuzino este „o evocare sintetică a istoriei României” ce foloseşte documente de arhivă şi filmări noi, o comandă a Ministerului Propagandei Naţionale. Copia păstrată la Arhiva Naţională de Filme este incompletă.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Lori din Onești. Ador la Ploiești. Reportaj din culisele concertului Loredanei Groza

Care-i ideea? Ce se întâmplă cu artistul, nu orice artist, adevărat. Cum este Loredana Groza înaintea unui spectacol. Cum stăpânește necunoscutele? Inspirația pentru un nou concert în rutina unui turneu lung. Ore furate de somn, mereu cu valiza făcută. Vocea? Răcise. Și abia începuse “Ador”. Instalațiile video? Erau blocate între Constanța și Ploiești. Drumul era plin de răul vremii. Reportaj din turneul Ador, 11-25 martie 2018. Mâine veți citi un interviu cu Loredana Groza, luat în condiții de turneu.


290 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri