Cele mai interesante filme rusesti vor rula in perioada 25-28 noiembrie 2013 la Cinema Studio in Bucuresti, in cadrul Zilelor Filmului Rus, dedicate sarbatoririi a 95 de ani de la infiintarea Studioului Lenfilm din Moscova. Zilele Filmului Rus propun o selectie care aduce laolalta cele mai noi pelicule produse de Lenfilm, dar si productii care au facut istorie in cei 95 de ani de la infiintarea Studiourilor.

Zilele Culturii Ruse - afisFoto: Quartz Media

Cateva dintre proiectiile filmelor programate pentru perioada 25-28 noiembrie se vor face in prezenta actorilor din distributie sau a regizorilor care le semneaza. Acestia se vor afla la dispozitia cinefililor din public pentru intrebari si discutii referitoare la filmele proiectate. Prezent va fi si Eduard Piciughin, Director General al Studioului Lenfilm. Ceilalti doi invitati sunt actrita Oxana Masina care intruchipeaza rolul feminin principal in pelicula "Bietul, bietul Pavel", programat in 27 noiembrie si regizorul Andrei Kravciuk, semnatar al filmului "Italianul" pe care il puteti viziona in data de 26 noiembrie.

Programul Zilelor Filmului Rus este urmatorul:

25 noiembrie 2013, ora 19.00 - ADMIRATOAREA LUI CEHOV (Drama, 2012)

Filmul artistic al regizorului Vitali Melnikov este o drama romantica, bazata pe istoria relatiilor dintre A. P. Cehov si scriitoarea debutanta Lidia Avilova. La baza scenariului stau fapte reale - amintirile eroilor, corespondenta lor.

26 noiembrie, ora 18.00 - TAXI BLUES (Drama, 1990)

Un grup de oameni veseli, in frunte cu talentatul bluesman, saxofonistul Alexei Seliverstov, se plimba toata noaptea cu taxiul prin Moscova. Cand, in fine, se despart in zori, Leosa il pacaleste pe sofer, neplatindu-i cursa. Aici incepe o intriga cu urmari surprinzatoare, pline de umor si fantezie.

26 noiembrie, ora 20.00 - ITALIANUL (Drama, 2005)

Pe Vanea, un elev de la casa de copii, vrea sa il adopte o familie din Italia, de aici si porecla lui Italianul". I se ofera o viata lipsita de griji sub soarele mediteranean, dar baiatul vrea cu orice pret sa isi gaseasca mama adevarata.

27 noiembrie, ora 18.00 - BIETUL, BIETUL PAVEL (Drama, istoric, 2003)

Pelicula nareaza soarta tragica a imparatului rus Pavel I. Visator, idealist, nu ani, ci zeci de ani jucandu-se de-a constructorul din hartie, Pavel nu cunoaste si nu intelege tara al carei tron il mosteneste. Este periculos si infricosator, ca orice conducator iresponsabil si fascinant ca orice spirit tanar in nazuinta sa de a perfectiona tot ce ii este subordonat.

27 noiembrie, ora 20.00 - INCEPUTUL (Comedie, drama, romantic, 1970)

O fata dintr-un orasel provincial viseaza sa devina actrita, dar deocamdata interpreteaza plina de abnegatie rolul Babei Cloanta la clubul orasenesc. Acolo o vede un regizor care intentioneaza sa faca un film despre Ioana D'Arc. Visul fetei se implineste: este chemata sa joace rolul principal si traieste o viata noua, plina de reale chinuri creatoare si de revelatii.

28 noiembrie, ora 18.00 - CENUSAREASA (Fantastic, 1947)

La baza subiectului sta motivul vechiului basm despre harnica Cenusareasa, mama vitrega cea rea si surorile lenese. Se subintelege ca Evgheni Schwartz - autorul scenariului - l-a prelucrat si animat ca o comedie, in care gasim si umor si satira acida.

28 noiembrie, ora 20.00 - INIMA DE CAINE (Comedie, drama, SF, 1988)

Profesorul Preobrajenski face experiente indraznete, transformandu-l pe cainele Sarik intr-un om asemenea lui. Ca rezultat ia nastere un oarecare Sarikov. Din pacate, experienta demonstreaza faptul ca pentru caine este mai bine sa ramana caine. Filmul este ecranizarea pentru televiziune a romanului omonim al lui Mihail Bulgakov.

Zilele Filmului Rus pun punct Zilelor Culturii Ruse care din 15 octombrie au ilustrat bogatia artei rusesti in toate formele ei ¬ de la muzica clasica, la expozitii etnografice si literatura. Zilele Culturii Ruse au fost dedicate sarbatoririi a 135 de ani de relatii diplomatice romano-ruse si au propus publicului prezenta unor artisti romani si rusi extrem de apreciati: de la muzicieni precum pianistul Eduard Kunz si violonistul Alexandru Tomescu, pana la scriitori rusi celebri precum Alexei Varlamov sau Ksenia Buksa. Mai multe detalii despre Zilele Filmului Rus, precum si despre Zilele Culturii Ruse sunt disponibile pe www.facebook.com/ZileleCulturiiRuseOficial.