Filmul romanesc "Quod Erat Demonstrandum", in regia lui Andrei Gruzsniczki, prezentat in competitia oficiala a celei de-a VIII-a editii a Festivalului de Film de la Roma, a obtinut Premiul Special al Juriului prezidat de regizorul american James Gray, transmite Agerpres.

Realizatorul Andrei Gruzsniczki, prezent la ceremonia oficiala de decernare a premiilor, care a avut loc sambata seara la Auditoriumul "Parcul Muzicii" de la Roma, sediul festivalului, i-a multumit, emotionat, juriului pentru "aceasta onoare".

In rolurile principale au fost distribuiti actorii Ofelia Popii, Sorin Leoveanu, Florin Piersic Jr., Virgil Ogasanu si Dorian Boguta. "Quod Erat Demonstrandum" a fost proiectat la Roma, in premiera mondiala, pe data de 12 noiembrie, fiind primul film romanesc prezentat vreodata in competitia oficiala a Festivalului de Film din capitala Italiei, de la fondarea acestuia, in anul 2006.

Pelicula a fost produsa de Velvet Moraru, de la Icon Production.

Este vorba despre cel de-al doilea lungmetraj al lui Andrei Gruzsniczki, care a debutat in 2009, cu "Cealalta Irina".

"Quod Erat Demonstrandum" a fost selectionat in competitia oficiala a festivalului de directorul artistic Marco Muller, fostul selectioner de la Venetia.

Filmul romanesc fusese primit cu multe aplauze, atat la proiectia pentru presa, cat si la proiectia de gala, la care participasera, in sala, membrii juriului competitiei oficiale, cineastii Veronica Chen (Argentina), Luca Guadagnino (Italia), Aleksei Guskov (Rusia), Noemie Lvovsky (Franta), Amir Naderi (Iran), Zhang Yuan (China) si, in calitate de presedinte, regizorul american James Gray.

Actiunea filmului se petrece la Bucuresti, in 1984, si povesteste viata unui tanar matematician, interpretat de Sorin Leoveanu, care decide sa publice o lucrare stiintifica intr-o revista americana, fara aprobarea autoritatilor romane, provocand o serie de evenimente neasteptate. "Un film foarte bun, despre viata unor tineri intelectuali romani in timpul Securitatii lui Ceausescu, povestit ca un "thriller" implacabil si ca o teorema matematica. O poveste despre dragoste, prietenie si tradare, care demonstreaza ca nu exista decizii importante fara mari consecinte", a scris cotidianul roman La Repubblica.

Presa din Italia a mai subliniat calitatea imaginii filmului romanesc, realizat "intr-un alb-negru stralucitor" de cunoscutul si apreciatul director de imagine Vivi Dragan Vasile, si "splendida scenografie", opera lui Cristian Niculescu.

Regizorul Andrei Gruzsniczki, care este si autorul scenariului, declarase pentru Agerpres, cu ocazia proiectiei de gala a peliculei: "Speram acum ca filmul nostru sa mai circule prin alte festivaluri si "sa aduca puncte", ca sa mai putem face alte filme, si speram sa il putem distribui si in Romania, probabil in toamna anului viitor".

"Quod Erat Demonstrandum" a fost realizat in alb-negru, "o culoare care reda bine "staticul" din filmele romanesti din anii '70 si '80, imaginea alb-negru aducand un plus in aceasta zona de film-document despre cum a fost Romania in epoca lui Ceausescu", a mai afirmat Andrei Gruzsniczki, realizatorul peliculei romanesti care a cucerit unul dintre cele mai prestigioase premii ale Festivalului International de Film de la Roma.