The Bed is Broken, premiat la atelierul de film documentar Aristoteles Workshop 2012, a fost ales în selecţia oficială a uneia dintre cele mai importante competiții din lume: Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam (IDFA). Regizorul Raluca Răcean Gorgos va fi singura regizoare din România care are un film la acest eveniment. IDFA se va desfăşura în perioada 20 noiembrie - 1 decembrie 2013.

Documentarul The Bed is BrokenFoto: Afis

The Bed is Broken spune povestea lui Răzvan şi Vasile, doi copii (11 şi 14 ani) din zona Tarniţa, judeţul Suceava, care ajung într-o zonă minieră părăsită, prinși între un teren de joacă violent și un loc de muncă ostil. Ei trebuie să adune zilnic fier vechi pentru a-şi câştiga existenţa.

Regia este semnată Raluca Răcean Gorgos, imaginea Ana Maria Vîjdea, montajul Ştefan Dan Pârlog, iar sunetul Tudor Petre. Producătorul filmului este Dan Nuţu.

Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam (IDFA) se desfăşoară din anul 1988 şi este unul dintre cele mai mari festivaluri de film documentar din lume. IDFA a fost dintotdeauna axat pe documentare de tip creativ. “Documentarul creativeste considerat o formă de artă”, anunţă fondatorii acestui festival încă de pe prima pagină. “Creatorul de film documentar nu este un jurnalist, ci un artist. Legile jurnalismului nu se aplică documentarului creativ, care are propriile sale criterii de calitate: inovaţie, originalitate, aptitudini profesionale, expresivitate şi valoare culturală sau istorică.”

Alături de selecţia la IDFA, The Bed is Broken a fost nominalizat la Silver Eye, premiul East Silver 2013, Cehia, unde a participat la Market, a fost prezentat în cadrul One World Romania (OWR) - Festivalul de Film Documentar Drepturile Omului 2013, Bucureşti și la Festivalul Internaţional de Film NexT. Mai departe va merge la Festivalul Internaţional al Filmului Experimental de la Bucureşti (BIEFF) 2013, secţiunea Panorama.

The Bed is Broken

The Bed is Broken

Foto:

Raluca Răcean Gorgos, regizorul The Bed is Broken

“Este un film despre nevoile umane”, spune regizorul Raluca Răcean Gorgos despre filmul ei.

“Oraşul părăsit - nevoia de integrare - este spaţiul perfect pentru Răzvan şi Vasile pentru a-şi spune povestea într-un mod firesc. Domnul Broscar - nevoia de bani - un personaj pe care nu-l vezi, şi totuşi omniprezent, dă sens aventurii celor doi copii. Prietenia lor - nevoia de siguranţă şi apartenenţă - chiar şi atunci când este exprimată într-un mod agresiv şi dureros, este vitală. Ea reprezintă tot ce au ei.”

In ceea ce priveste experienţa Aristoteles Workshop, Raluca declara: “Pentru mine, Aristoteles Workshop, așa cum este gândit și structurat, a fost exact contrapunctul de care aveam nevoie pentru a face The Bed is Broken. Limitările de timp și spațiu m-au determinat să fiu extrem de prezentă și atentă la tot ce se întâmplă în jur. Să observ, să provoc, să iau decizii la minut și să extrag cu atenție acele părți care mă definesc. Lucrurile au fost într-adevar foarte condensate, am trăit o a doua viață în decurs de 6 săptămâni.”

Raluca avea de mai mult timp o idee despre locul în care va filma acest documentar. “Știam de un an spațiul unde aveam să filmăm The Bed is Broken. În tot acest timp am încercat să aflu tot ce se poate despre fosta mină Leșu Ursului de la Tarnița. Când i-am cunoscut pe Răzvan și pe Vasile, cei doi copii de la Centrul de minori Ostra, mi-am dat seama că Zona Tarnița este spațiul perfect în care ei își pot relata viața, într-un mod firesc. Spațiul gol și abandonat capătă astfel un rol dublu, cel concret, în care copiii caută fier ca să facă rost de bani pentru dulciuri și cel simbolic, în care abandonarea există pe mai multe planuri.”

Raluca Răcean Gorgos este un tânăr regizor freelancer/independent din România. A absolvit Actoria și secția de “Păpuşi - marionete” la UNATC. În ultimul an de facultate a scris şi regizat primul ei scurtmetraj: Cromoterapia, un film despre realităţile paralele şi distorsionate pe care le percepe un bolnav mintal. După absolvire, eaRaluca și-a continuat cariera atât ca actriţă pe scena Teatrului de Comedie, cât şi ca regizor, experimentînd scurte animaţii.

Punctul de cotitură în cariera ei l-a reprezentat participarea la atelierul de film documentar Aristoteles Workshop, un program intensiv de 5 săptămâni în care a realizat cel mai recent film al ei: The Bed is Broken. În acest film, Raluca îşi continuă cercetările, de această dată concentrîndu-se pe psihologia copilului.

După experienţa de la Aristoteles Workshop, Raluca s-a hotărât să lase la o parte cei 10 ani de actorie şi să-şi urmeze chemarea către regie. Acum ea lucrează la un scurtmetraj şi un mediumetraj documentar.