Cea de-a 51-a editie a festivalului de film de la Viena - cel mai important eveniment cinematografic din Austria - reuneste între 24 octombrie si 6 noiembrie 300 de lung- si scurtmetraje precum si filme documentare. În ultimii ani prezenta a cel putin unei productii românesti a devenit o traditie la „Viennale”. Anul acesta filmul lui Corneliu Porumboiu „Când se lasă seara peste Bucuresti sau Metabolism” a fost prezentat, cu sala plină, pe 25 si 26 octombrie, în prezența regizorului, se arata in ncomunicxatul remis Hotnews.ro.

ViennaleFoto: Compress

Actuala editie a „Viennalei” a fost deschisă de filmul fratilor Coen, „Inside Llewyn Davis”, despre care directorul festivalului, Hans Hurch, a afirmat că este „cel mai subtil si mai inteligent film” pe care l-a văzut anul acesta. Sfârsitul festivalului va fi marcat de „Locke”, filmul britanicului Steven Knight.

Potrivit comunicatului din programul festivalului mai fac parte „Blue Jasmine” al lui Woody Allen, „Fading Gigolo”, regizat de John Turturro, „Nebraska” al lui Alexander Payne, „Centro historico”, film semnat de Aki Kaurismäki, Pedro Costa, Victor Erice și Manoel De Oliveira, dar si "L'inconnu du lac" regizat de Alain Guiraudie. Un program special îi este dedicat actorului american de comedie Will Ferrell, care va fi prezent cu această ocazie la Viena. Păstrând acelasi registru, actuala editie a „Viennalei“ îl va omagia si pe Jerry Lewis, prezentând o retrospectivă cuprinzătoare a filmelor acestuia.