Tot ce-a fost mai bun la Cannes anul acesta poate fi vazut in premiera, in aceasta toamna, la Les Films de Cannes a Bucarest. Intre 25 si 31 octombrie, la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu si Cinema Pro, spectatorilor li se pregatesc cateva zeci de titluri, majoritatea filme din selectia oficiala a Festivalului de la Cannes, filme care in luna mai au provocat polemici printre criticii de pe Croazeta si au facut deliciul cinefililor.

Les Films de Cannes a Bucarest 2013Foto:

Printre invitatii speciali ai editiei se numara Abdellatif Kechiche, regizorul premiat anul acesta cu Palme d'Or pentru tulburatorul "La Vie d'Adele: Chapitres 1 & 2", proiectat in avanpremiera in festival. Pelicula are "cele mai explozive scene explicite de sex intre lesbiene din istoria recenta", potrivit "Variety". Din Mexic, va veni la Bucuresti cineastul Amat Escalante, distins cu Premiul pentru regie la Cannes cu "Heli", o drama intensa despre o societate dominata de violenta si coruptie. Cinefilii o vor intalni si pe celebra actrita franceza Sandrine Bonnaire, la o proiectie de gala a primului film de fictiune pe care l-a scris si regizat, J'enrange de son absence (2012), prezentat anul trecut la Cannes. Sylvie Pialat, partenera de viata, co-scenarista si producatoarea multora dintre filmele lui Maurice Pialat, caruia ii va fi dedicata o retrospectiva ampla, va vorbi despre renumitul regizor.

Les Films de Cannes a Bucarest va aduce, in premiera, si "Inside Llewyn Davis", al fratilor Coen, castigatorul Marele Premiu la Cannes, "Like Father, Like Son", de Kore-Eda Hirokazu, distins cu Premiul Juriului, sau "A Touch of Sin",regizat de Jia Zhangke si premiat pentru scenariu. Cinefilii ii vor vedea pe marele ecran si pe actorii recunoscuti la Cannes pentru performanta lor: Berenice Bejo, in "Le passe" regizat de Asghar Farhadi, si Bruce Dern, in "Nebraska" al lui Alexander Payne. Mult-asteptatul "Only God Forgives", cu Ryan Gosling, alaturi de "Omar" - Premiul Juriului sectiunii Un certain Regard, si controversatul "L'Inconnu du lac", premiat pentru regie in Un Certain Regard si proiectat in prezenta actorului Christophe Paou, sunt alte cateva filme de neratat din program. Un eveniment cu totul special va fi proiectia lui "Only Lovers Left Alive", noul film al celebrului regizor american Jim Jarmusch.

Cei doi regizori invitati, Amat Escalante si Abdellatif Kechiche, vor sustine masterclass-uri la Bucuresti luni, 28 octombrie, ora 10.30, la Sala de cinema a UNATC, respectiv joi, 31 octombrie, de la 11.00, la Cinema Elvira Popescu. Unul dintre cei mai influenti critici de film ai momentului va modera intalniri cu regizorii si se va intalni cu spectatorii: Nick James, redactorul-sef al prestigioasei revistei britanice "Sight & Sound".

In onoarea presedintelui juriului de anul acesta al Festivalului de la Cannes, Steven Spielberg, Les Films de Cannes a Bucarest se intoarce la filmele de inceput ale influentului regizor si producator american: "Duel" (1971), un thriller destinat televiziunii si lansat ulterior si pe marele ecran, "The Sugarland Express" (1974), care i-a adus primul premiu important, cel pentru scenariu la Cannes si filmul care a marcat generatii intregi: "E.T. Extraterestrul" (1982). Intrarea este libera la toate cele trei filme.

Din juriul de anul acesta al Festivalului de la Cannes, prezidat de Steven Spielberg, a facut parte si Cristian Mungiu, initiatorul Les Films de Cannes a Bucarest.