Filmul "Cainele japonez", regizat de Tudor Cristian Jurgiu, a fost distins cu premiul pentru cel mai bun regizor in sectiunea destinata cineastilor aflati la primul sau al doilea lungmetraj, la cea de-a 29-a editie a Festivalului International de Film de la Varsovia, potrivit Mediafax.

Potrivit site-ului oficial al Festivalului, pelicula a fost premiata "pentru sensibilitatea cu care sunt prezentate personajele si lumea acestora".

De asemenea, in sectiunea 1-2 Competition, a fost premiat lungmetrajul "Alienation/ Otchuzhdenie", al regizorului bulgar Milko Lazarov, in timp ce mentiunea speciala a fost acordata filmului "Seduce me/ Zapelji me", regizat de Marko Santic din Slovenia. Festivalul de Film de la Varsovia a inceput pe 11 octombrie si urmeaza sa se incheie duminica.

Lungmetrajul lui Tudor Cristian Jurgiu spune povestea emotionanta a reconcilierii dintre un tata si fiul lui, plecat de ani multi din tara.

Filmul marcheaza revenirea lui Victor Rebengiuc intr-un rol principal pe marele ecran. Alaturi de Rebengiuc, din distributia filmului mai fac parte actorii Serban Pavlu, Kana Hashimoto, Ioana Abur, Constantin Draganescu, Alexandrina Halic si Laurentiu Lazar.

Tudor Cristian Jurgiu a absolvit UNATC, sectia Regie de film si TV, in 2009. In 2009, acesta a realizat scurtmetrajul "Nunta lui Oli", produs tot de Libra Film, care i-a adus numeroase premii, cum ar fi cel pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de la Leeds, cel mai bun film romanesc la Festivalul NexT 2009, cel mai bun scurtmetraj la Festivalul Anonimul 2009 si Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj al anului. Cel mai recent scurtmetraj, "In acvariu", a obtinut premiul al treilea la sectiunea Cinefondation a Festivalului de Film de la Cannes 2013.

"Cainele Japonez" este o productie Libra Film, realizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, HBO Romania si Programului MEDIA al Uniunii Europene.

Scenariul original al filmului este semnat de Ioan Antoci si a obtinut premiul Krzysztof Kieslowski in programul ScriptEast 2009. Inainte de aceasta distinctie, Ioan Antoci a castigat, in anul 2008, si premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de lungmetraj, la Concursul National de Scenarii organizat de HBO Romania in parteneriat cu TIFF.

Tudor Giurgiu este producatorul filmului, Bogdan Craciun este producator executiv, Andrei Butica este directorul de imagine, in timp ce montajul este realizat de Dragos Apetri. Filmul este deja precumparat pentru distributia internationala de compania germana M-Appeal si va fi lansat in cinematografele din Romania pe 18 octombrie, de Transilvania Film.