Astra Film Festival 2013, editia aniversara de 20 de ani, a debutat in plina forta luni, 14 octombrie, iar Sibiul a devenit din nou capitala internationala a filmului documentar. Peste 4000 de oameni au trecut pragul celor 3 sali de cinema din Casa de Cultura a Sindicatelor din Sibiu in prima zi a festivalului la filmul de deschidere Google si creierul mondial si la Astra Film Junior, program dedicat copiilor si adolescentilor. Emotii, nostalgii, foarte multe amintiri, dar si entuziasmul unei noi editii, iata cateva cuvinte ce ar putea descrie prima din cele sapte zile de sarbatoare la AFF.

Ben Lewis, regizorFoto: Astra Film

Dimineata, Astra Film Junior si-a deschis portile pentru cateva mii de copii care, insotiti de invatatoare sau parinti, s-au bucurat de filmele proiectate si au aflat cum se joaca micutii din Rwanda, cum se danseaza in Georgia sau cum se fabrica jocurile video preferate de ei. Vor urma alte trei zile pline de surprize pregatite pentru cei mici.

La ora 19 a avut loc deschiderea oficiala a editiei aniversare Astra Film Festival. Pentru inceput, a fost proiectat un film aniversar AFF, ce spune pe scurt povestea celor 20 de ani de festival, cu obstacolele, dar si cu marile impliniri ale primului festival de film documentar din Romania. A urmat filmul Google si creierul mondial, un documentar prezentat in premiera in Romania, iar la finalul proiectiei regizorul Ben Lewis a petrecut mai mult de o ora la sesiunea de Q&A si a raspuns la intrebarile publicului intr-un dialog antrenant in care a fost dezbatut pe larg subiectul filmului si nu numai.

Seara s-a incheiat cu un concert Ada Milea, care alaturi de actorii clujeni Anca Hanu si Cristi Rigman, au sustinut un concert vibrant aplaudat minute bune de catre audienta.

Marti, 15 octombrie, continua maratonul de filme la AFF. La ora 18 are loc premiera absoluta a filmului Combinatul / The Unit, in prezenta autoarei Maria- Catalina Andries. Drill Baby Dril, documentarul lui Lech Kowalski va putea fi urmarit de la ora 20, iar proiectia va fi urmata de o sesiune de Q&A in prezenta autorului. La ora 21 publicul poate vedea filmul Three Sisters al lui Wang Bing, autor consacrat de film documentar. Cu peste 25 de filme proiectate, a doua zi de Astra Film Festival se anunta a fi una foarte intensa si se va incheia cu un concert al trupei Bucium.

Astra Film Festival 2013, Festivalul International de Film Documentar de la Sibiu este organizat de Astra Film ¬ CNM ASTRA si Fundatia Astra Film.